Понад 100 військовослужбовців, які постраждали під час проведення антитерористичної операції на Донбасі, проходять лікування за кордоном. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив на брифінгу речник МЗС України Євген Перебийніс.

За його словами, лікування та реабілітація військовослужбовців, які постраждали під час проведення АТО на сході країни, залишається одним із пріоритетних напрямів діяльності МЗС та закордонних дипломатичних установ України.

«Відповідний курс лікування та реабілітації пройшли 36 військовослужбовців, з яких 13 - у Литві, 8 - у Польщі, 7 - в Естонії, 4 - у Німеччині. Станом на сьогодні в медичних установах за кордоном перебувають понад 100 військовослужбовців», - сказав речник МЗС.

Зокрема 73 солдатів перебувають на лікуванні у Польщі, 11 - в Ізраїлі, 16 - у Німеччині, 8 - у Хорватії, 6 - у Литві, 5 - в ОАЕ, 4 - у США, 4 - у Словаччині, 3 - в Естонії, 3 - в Угорщині, 2 - в Австрії, 1 - у Литві.

За його словами, лікування та реабілітація поранених військовослужбовців здійснюється як коштом урядів цих країн, так і за сприяння громадських благодійних та волонтерських організацій, а також місцевих підприємців.

Разом із тим, речник МЗС додав, що реабілітацію і лікування за кордоном пройшли й постраждалі під час Майдану.

«Медичну допомогу у закордонних лікувальних установах отримали 363 громадянина, з яких 114 пройшли курс у Польщі, 58 - у Словаччині, 38 - у Чехії, 25 - у Німеччині, 24 - в Італії, 22 - у Литві, 11 - в Австрії, 11 - у Румунії, 10 - в Ізраїлі, 8 - у Латвії, 6 - в Естонії, 3 - у Франції, 2 - в Іспанії, 1 - у Швеції», - зазначив він.

Крім того, він зазначив, що МЗС спільно із зарубіжними партерами організовує оздоровчий відпочинок для членів сімей, які втратили близьких під час Майдану та під час проведення АТО, а також для дітей учасників АТО і вимушених переселенців з Криму, Донецької та Луганської областей.

«Починаючи з лютого поточного року курортно-рекреаційні установи Польщі, Грузії, Словенії, Литви, Австрії, США, Іспанії та ОАЕ прийняли на оздоровчий відпочинок понад 1000 осіб з України. Крім того, коштом української громади у Канаді сплачено відпочинок в оздоровчих закладах на території України 45 членам сімей учасників АТО. Зараз активно опрацьовується питання організації відпочинку в інших країнах, зокрема, в Португалії, Італії, Швеції, Молдові», - резюмував Перебийніс.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом