Посольство України в Російській Федерації направило російській стороні ноту протесту у зв'язку з тортурами громадянина України Сергія Литвинова, який знаходиться в Інституті ім. Сербського для проведення психіатричної експертизи. Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

«Під час зустрічі з консулом Литвинов повідомив про грубі порушення його прав при затриманні та про застосування до нього фізичного насильства, тортур і психологічного тиску з боку посадових осіб компетентних органів РФ. Зокрема, під час перебування Литвинова в лікарні в Ростовській області до нього в палату зайшли співробітники ФСБ РФ в масках, які вивезли громадянина України з мішком на голові в ліс для «допиту», в ході якого йому наносилися удари в груди і в живіт, застосовувалися інші заходи фізичного насильства з метою отримання відповідних показань. Такі ж засоби застосовувалися до нього і в пенітенціарних установах Ростовської області», - йдеться в повідомленні.

«У зв'язку з цим посольство України в РФ направило російській стороні ноту, в якій висловило рішучий протест у зв'язку з незаконними діями РФ, що порушують універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини», - зазначили в міністерстві.

У МЗС України вимагають проведення службового розслідування щодо дій російських чиновників, забезпечення дотримання міжнародного права в справі Литвинова, а також його звільнення і повернення на Батьківщину.

У відомстві нагадали, що 29 серпня Слідчим комітетом РФ йому було пред'явлено звинувачення в скоєнні злочинів, передбачених пунктами 2 ч. ст. 105 і ч. 1 ст. 356 Кримінального Кодексу РФ.

14 жовтня на сайті СК РФ була розміщена інформація про те, що Литвинов є бійцем батальйону «Дніпро», який обвинувачується у вбивствах мирних громадян на Донбасі.

«Під час зустрічі з консулом Литвинов відкинув пред'явлені йому звинувачення, в тому числі і свою належність до батальйону «Дніпро», що, у свою чергу, раніше офіційно спростовано і Міністерством внутрішніх справ України», - підсумували в МЗС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

104
Теги