На саміті глав СНД у Мінську президент РФ Володимир Путін вступив у конфлікт з президентом Молдови Ніколаєм Тімофті.

Як повідомляє радіостанція «Эхо Москвы» з посиланням на газету «Московський комсомолець», їхня словесна перепалка почалася через суперечку щодо економічної взаємодії Росії і Молдови. Путін звернув увагу голів країн СНД на падіння товарообігу всередині співтовариства, яке пов'язане зі зміною політичних пріоритетів його учасників.

За словами російського президента, партнери не вважають за потрібне вчасно, відкрито і професійно обговорювати всі ризики, які виникають для російської економіки та для інших держав СНД у зв'язку з приєднанням до інших торговельно-економічних об'єднань. Ця репліка прозвучала у відповідь на заяву Тімофті. Він висловив жаль, що після підписання угоди з ЄС Росія фактично закрила свій ринок для молдовських товарів.

Як пише газета, далі Путін продовжив дискусію, заявивши, що треба було заздалегідь думати, який вплив матимуть документи, підписані в Європі, на відносини з іншими партнерами.

Суперечка між президентами РФ та Молдови не зупинилася навіть після того, як слово перейшло до лідера Таджикистану Емомалі Рахмону.

Путін і Тімофті обмінювалися красномовними жестами та поглядами. Загострення пристрастей вразило навіть президента Киргизії Алмазбека Асламбаева, який сидів навпроти. Він узяв олівець і поспішно написав записку своєму білоруському колезі Олександру Лукашенку. Проте втручання голови саміту не знадобилося, суперечка Путіна і Тімофті незабаром завершилася.

Нагадаємо, Россільгоспнагляд ввів тимчасові обмеження на ввезення до Росії свіжих фруктів з Молдови. Крім того, було скасовано нульове мито на ввезення вина, м'яса, овочів, фруктів, зерна та іншої продукції з цієї країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

165