Центральна виборча комісія України очікує прийняття Верховною Радою України на пленарному засіданні 14 жовтня законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належної організації та проведення виборів народних депутатів України».

Про це, як повідомляє прес-служба ЦВК, в ході зустрічі з делегацією Спеціального комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи заявив голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський.

Він підкреслив, що остання можливість розглянути цей законопроект і прийняти відповідний закон буде 14 жовтня, адже саме в цей день відбудеться останнє пленарне засідання Верховної Ради напередодні дня виборів.

«Центральна виборча комісія, безумовно, буде вживати всіх можливих заходів, щоб переконати парламентарів у необхідності прийняття відповідних змін у виборчий закон, оскільки вони є необхідними для забезпечення прозорого, чесного, вільного голосування з дотриманням всіх вимог безпеки на виборчих дільницях. Ми сподіваємося, що народні депутати забудуть про свої політичні розбіжності і все ж зможуть проголосувати за цей вкрай необхідний законопроект», - підкреслив Охендовський.

За його словами, якщо парламент не прийме ці зміни, то деякі питання ЦВК буде змушена регулювати самостійно. «Але в таких випадках нам доведеться виходити за межі власної компетенції, що може створити підстави для оскарження відповідних рішень та дій Центральної виборчої комісії з боку окремих політичних партій, кандидатів у народні депутати України, що є вкрай небажаним», - сказав він.

Водночас голова ЦВК підкреслив, що такі проблеми, як, наприклад, голосування військовослужбовців, що беруть участь в АТО, вирішити своїми постановами комісія не зможе.

«Для цього необхідно внести зміни в Закон «Про вибори народних депутатів України», враховуючи й те, що у багатьох з них при собі немає паспортів - лише військові квитки», - сказав Охендовський.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 серпня в Україні стартувала виборча кампанія з виборів до Верховної Ради, запланованих на 26 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46