Органи державної влади України фактично самоусунулися від вирішення проблем сотень тисяч вимушених переселенців зі сходу країни, повністю переклавши ці функції на волонтерів та благодійні організації. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявив член ініціативної групи «Комітет вимушених переселенців» Геннадій Кобзар.

«Державна корупційна машина в черговий раз продемонструвала всю свою неповороткість і неготовність забезпечити гідний рівень життя для людей, які опинилися в екстремальній ситуації. Немає обліку вимушених переселенців, немає реальної державної допомоги, одяг і їжу надають волонтери. У підсумку люди, залишившись без грошей і втомившись сидіти на шиї у родичів, змушені повертатися туди, звідки втекли, під кулі та снаряди», - заявив Кобзар.

Крім того, Кобзар піддав сумніву озвучувану державними органами цифру вимушених переселенців в 300 тисяч чоловік. За його словами, реальна кількість вимушених переселенців як мінімум удвічі перевищує офіційну.

З думкою Кобзаря про недостатність допомоги переселенцям з боку держави погоджується і координатор гуманітарного штабу «Допоможемо» Римма Філь. За її словами, саме волонтери та небайдужі люди брали участь в евакуації з-під обстрілу контингенту мешканців будинків престарілих та психіатричних лікарень Донбасу.

Як заявила Філь, гуманітарний штаб надав реальну допомогу в евакуації та розселенні понад 30 тисячам осіб. Однак зараз, з настанням холодів, люди не можуть далі проживати в літніх пансіонатах і змушені повертатися додому.

«На жаль, у багатьох цих людей замість будинків залишилися одні руїни. Проте і ця проблема чомусь не викликає у держави особливого інтересу. Складається враження, що відбувається штучне перетворення біженців з Донбасу в «чужих» людей, і головне, що турбує чиновників, які мають справу з вимушеними переселенцями - швидше б їх позбутися», - заявила Філь.

Крім того, координатор гуманітарного штабу обурена рішенням української держави припинити всі соціальні виплати, пенсії і заробітну плату бюджетникам в районі бойових дій.

«Літні люди три місяці сидять без копійки грошей. У Донецьку залишилися практично всі медики, які, виконуючи свої професійні обов'язки, не захотіли і не змогли покинути своїх пацієнтів. І виконують свою роботу під обстрілом безкоштовно», - сказала Філь.

На думку учасників брифінгу, подібне ставлення держави до власних громадян кидає тінь на країну, особливо в порівнянні з Російською Федерацією, де для потреб вимушених переселенців з України включені спеціальні програми допомоги.

Як раніше повідомляв ForUm, за даними прес-центру ООН, станом на 29 вересня в Україні офіційно нараховується 295 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22