Після оголошення «перемир’я» у зоні АТО питання мобільності та оснащення українських бойових частин необхідною автомобільною технікою залишається серед пріоритетних.  Погано,  якщо на озброєнні наших батальйонів лише стандартні вантажівки КрАЗи, ЗІЛи, та КамАЗи, ще мабуть, радянського зразка, а то й виробництва. А ще гірше, коли  для перевезення бійців та транспортування поранених безпосередньо у зоні бойових дій використовуються звичайні автобуси (наприклад, такі ж древні «Ікаруси»). Годі й казати, що лікарі також бояться вивозити постраждалих з поля бою під кулями, - бідкався міністр охорони здоров’я Олег Мусій. 

Волонтерські організації наразі можуть забезпечити військових максимум кількома десятками сучасних бронеавтомобілів. Це добре, але це лише дещиця від необхідного.  Тож у таких обставинах особливо доречною виглядала ініціатива двох народних депутатів України Тетяни Донець та Дениса Дзензерського забронювати за власні кошти кілька зразків наявної у Національної гвардії автомобільної техніки. Два військові транспортники на базі вантажних автомобілів КрАЗ-6322  та броньований медичний автомобіль для евакуації поранених із зони бойових дій  на базі ГАЗ-66 були оснащені у максимально стислі терміни.

«За два тижні на наше замовлення столичне підприємство НВО «Практика» змогло забронювати ці три автомобілі.  Ми хотіли не просто підготувати броньовані авто для Нацгвардії. В першу чергу, ми хотіли показати усім, що можна зробити за такий короткий час і відносно невеликим коштом з наявним в Україні транспортом», - повідомила Донець.

Виробництво нового броньованого автомобіля зайняло б 3-6 місяців та обійшлося б у кілька разів дорожче, - інформує «УНІАН».  Той же Кременчуцький  автозавод віднедавна випускає саме військові броньовики – легкі моделі «Кугуар» і «Спартан», а також більш важкий «Шрек». Однак їх   бронювання в Україні здійснюється лише частково, та й коштують вони 5-6 млн грн. Тому простіше та дешевше бронювати базові моделі того ж КрАЗу. Як зазначив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, «український КрАЗ на 100% заброньований українською компанією «Практика», коштує майже в два рази дешевше за такий же КрАЗ,  який ми би купували в Еміратах.  3 млн грн треба платити за броньований еміратський КрАЗ,  1 млн 800 тис. – за український».  Прем’єр-міністр схвально оцінив і виробничі можливості «Практики» - київська компанія здатна виготовляти кожного тижня  по одній броньованій машині мінімум.

Медичний ГАЗ-66 – ще один приклад того,  як можна ефективно використати на потреби АТО техніку невійськового призначення. Модернізованому автомобілю не страшні ні кулі зі звичайної стрілецької зброї, ні осколки від мін. «Це – перша броньована машина медичної допомоги в Україні, яка знайшла застосування у зоні АТО», - розповіла  Донець.

 «Якщо у звичайній «швидкій» транспортується один пацієнт, то у такому  броньованому автомобілі – 4 місця для лежачих поранених чи до 8 сидячих,  якщо поранені не вимагають лежачого транспортування. Це дуже важливо у тих обставинах, у яких ця машина буде використовуватися», - підкреслила депутат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

273