Більше половини (58,2 %) українців є противниками продовження АТО на сході і вимагають відновлення миру на території України. Такі результати дослідження громадянської позиції українців, проведеного з 26 серпня по 1 вересня 2014 р. дослідницькою компанією «Ю. С. С.», пише «Капітал».

Видання зазначає, що така позиція громадськості не виглядає несподіванкою, оскільки головним страхом населення України, що переслідує майже дві третини (65,7 %) респондентів, виявилося розв'язання широкомасштабної війни.

Згідно з підрахунками соціологів, необхідність до переможного кінця боротися з бойовиками самопроголошених республік підтримують трохи більше третини (35,4 %) респондентів.

Що стосується оцінки дій сторін конфлікту, то більшість (45,1 %) вважають виправданою позицію української влади.

З іншого боку, 17,4 % упевнені, що правда на боці так званих ДНР і ЛНР.

В той же час кожен четвертий (25,5 %) житель України засуджує обидві сторони збройного протистояння, жертвами якого стали тисячі мирних жителів.

Варто також зазначити, що, незважаючи на анексію Кримського півострова і подальше фінансування хаосу й нестабільності з боку Кремля, більше половини (54,4 %) українського населення виступає за нормалізацію відносин з Росією. І тільки чверть (26,8 %) наших громадян не бачать сенсу в подальшій співпраці з агресором.

За оцінками співробітників «Ю. С. С.», другу сходинку в списку головних побоювань українців займає колапс національної економіки, який лякає 62,4 % респондентів. Більше половини (56,3 %) населення нашої держави боїться настання холодної зими, яка стане справжнім випробуванням для всієї України в умовах жорсткої економії енергоресурсів і можливого припинення постачання російського газу. Серед основних загроз співвітчизникам значаться також вимушене переселення або втрата даху над головою та втрата роботи, що лякає 41,1 % і 39 % опитаних відповідно.

Крім того, соціологи проаналізували готовність наших громадян миритися з відділенням від України низки регіонів. Так, 11,2 % співвітчизників уже змирилися з анексією Криму, а 7,2 % не проти виходу зі складу нашої країни Донбасу. Найменше схвалення (1,5 % респондентів) у громадян викликає потенційне відділення головного морського порту країни - Одеси. При цьому абсолютна більшість (70,9 %) опитаних виступають за єдину і неподільну Україну.

Політика, що проводиться Президентом Петром Порошенком, ділить українське суспільство навпіл: 49,4 % українців підтримують президентський курс, а 50,6 % - ні. А урядові ініціативи команди Арсенія Яценюка викликають набагато більше питань: дві третини (68,9 %) населення України негативно ставляться до політики Кабінету Міністрів.

Інформацією для аналізу стали підсумки опитування 1,8 тис. повнолітніх жителів з усіх регіонів України, за винятком АР Крим та Луганської області.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

24