Міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні, яка в суботу була обрана новою главою дипломатії ЄС і заступить на посаду з 1 листопада, вважає, що Росія більше не є стратегічним партнером Європи.

Про це вона сказала в інтерв'ю газеті Corriere della Sera, повідомляє РИА «Новости».

Могеріні наголосила на важливості того, що Україна може вибрати для себе європейський варіант. «Європейський варіант - це позитивний вибір. Так він і має сприйматися. З цією ідеєю ми будували партнерство з Москвою. Сьогодні ж, за волею Путіна, цього партнерства більше не існує. Росія нині уже не є стратегічним партнером, але продовжує мати стратегічне значення на нашому континенті», - зазначила вона.

Раніше Путін заявив, що РФ виступає за тіснішу взаємодію між ЄС та Євразійським економічним об'єднанням, висловивши сподівання, що представники ЄС також є прихильниками створення єдиного економічного простору від Лісабона до Владивостока.

Могеріні заявила, що Москва ніколи не поважала зобов'язань, взятих у різний час у Женеві, в Нормандії та в Берліні», і не дорожила можливістю змінити ситуацію, «чинячи вплив на сепаратистів у зв'язку з падінням малайзійського літака», а також, що Кремль, вживши заходів у відповідь на санкції ЄС, діє «проти свого народу». «В інтересах усіх країн, які поділяють географічний простір, співпрацювати і працювати разом. Але це не те, що відбувається зараз», - вважає Могеріні.

Могеріні підкреслила, що дипломатія не має альтернативи. «В інтересах України, Європи і РФ, щоб криза мала політичне, а не військове розв’язання, якого просто не існує», - сказала вона.

Як повідомляв ForUm, міністр закордонних справ Італії Могеріні обрана на посаду Верховного представника Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

59