Причину смерті неможливо встановити лише у випадку, якщо людина згоріла, як у крематорії. Таку думку кореспонденту ForUm'у висловив народний депутат України, голова ТСК Верховної Ради України з розслідування подій на Майдані з 21 листопада 2013 року Геннадій Москаль, коментуючи недавню заяву слідства про те, що розслідування частини справ щодо подій 2 травня в Одесі, пов'язаних з надзвичайною подією в Будинку профспілок, затягується через труднощі встановлення причини смерті 14 осіб.

«Не може такого бути, повірте мені, як людині, яка у трьох навчальних закладах вчила основи судово-медичної експертизи. І якщо той, хто розслідує справу про вбивство, не був на розтині, йому дуже важко орієнтуватися. Тому що судмедексперт часто може підказати і дати ключ до того, що шукати. Якщо ніж, який він. Якого зросту (була людина.— Ред.), жінка чи чоловік, підліток чи дорослий. Правша чи шульга. Дуже багато питань. Я не пам'ятаю випадків, де не могли б встановити...»,— зазначив Москаль.

Відповідаючи на питання, чому в такому разі досі невідомі винні у трагедії, нардеп припустив, що, «напевно, вважають поки недоцільним направляти (справу.— Ред.) до суду».

За його словами, слідчий має право призначати додаткові експертизи: комісійні, комплексні, з залученням інших видатних фахівців Академії наук або медичного університету.

«Має право, але це так — затягнути справу. А для чого це робиться, я ж не можу читати справи і сказати? А щоб не можна було встановити смерті, це людина має згоріти, як у крематорії, коли горять кістки, і явно, що залишається тільки попіл від людини. А якщо є людина, навіть в обгорілому стані... Що це? Якщо навіть отруєння чадним газом, це моментально встановлюється»,— резюмував Москаль.

Нагадаємо, акції в пам'ять про загиблих при пожежі в одеському Будинку профспілок, організовані місцевими антифашистськими організаціями, пройшли 2 серпня в Парижі, Римі, Мадриді, Брюсселі, Відні, Варшаві, Дубліні, Софії та інших європейських містах біля посольств і консульств України.

Голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Армен Арутюнян заявив, що розслідування подій, що відбулися на Майдані Незалежності та в Одесі, на думку ООН, затягується.

6 серпня старший слідчий з особливо важливих справ Головного управління Міністерства внутрішніх справ України Руслан Сушков заявив, що розслідування частини справ щодо подій 2 травня в Одесі, пов'язаних з подією в Будинку профспілок, затягується через труднощі встановлення причини смерті 14 осіб.

За словами директора української філії Інституту країн СНД Дениса Денисова, якщо б перед МВС і СБУ поставили завдання розслідувати трагедію в Одесі 2 травня, то українці вже мали б попередню інформацію про хід слідства.

На його думку, влада вирішила, що найкращим рішенням стане замовчування.

«Є надія на те, що коли влада зміниться, ми отримаємо хоч якусь чітку картину, хто за що відповідав. Основну провину зараз покладають на представників правопорядку, але це тільки частково правильно. Було багато факторів, що призвели до цієї трагедії. І це — спроба знайти крайнього, а не відшукати істину»,— вважає він.

Нагадаємо, що кількість загиблих в ході зіткнень в Одесі 2 травня у Будинку профспілок досягла 48 осіб.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом