Текст закону оприлюднений в парламентській газеті «Голос України» від 6 серпня і згідно з перехідними положеннями закону, він набуває чинності через місяць після опублікування.

При цьому обмеження максимального навчального навантаження на одну ставку науково-педагогічного працівника в 600 годин на навчальний рік набуде чинності 1 вересня 2015 року.

1 січня 2016 року набуде чинності положення закону про скасування особистої подачі абітурієнтами документів до різних вищих навчальних закладів, повідомляють «Українські новини».

Згідно з ним, абітурієнт має подати уповноваженій особі, яка проводить зовнішнє незалежне тестування, заяву із зазначенням спеціальностей та вищих навчальних закладів у порядку пріоритетності, в яких він хоче отримувати освіту.

Також з 1 січня 2016 року набуде чинності положення закону про укладання договору на навчання коштом державного бюджету між державними замовниками, у сфері управління яких перебувають виші, і самими вишами за результатами вступної кампанії.

Закон встановлює п'ять ступенів, підготовку яких здійснюють виші: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук.

За словами міністра освіти і науки Сергія Квіта, ступінь кандидата наук буде автоматично прирівняна до ступеня доктора філософії, а ступінь спеціаліста до магістра.

Крім того, законом передбачено функціонування Національної агенції із забезпечення якості вищої освіти як незалежної, саморегульованої організації, яка формуватиме вимоги до системи забезпечення якості вищої освіти.

Також закон закріплює зовнішнє незалежне оцінювання знань як елемент системи прийому на навчання до вишів з урахуванням середнього бала документа про повну середню освіту.

Згідно із законом, навчання в усіх вишах здійснюється державною мовою.

Однак виш має право приймати рішення про викладання однієї або декількох дисциплін англійською або іншими іноземними мовами, за умови забезпечення знань з відповідної дисципліни також і державною мовою.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко підписав, ухвалену 1 липня Верховною Радою, нову редакцію закону про вищу освіту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164