У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації назвали «необ'єктивною і навіть лицемірною» четверту доповідь, опубліковану Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини на основі інформації, підготовленої Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні.

Про це йдеться в коментарі про доповідь офіційного представника МЗС Росії Олександра Лукашевича, опублікованому на сайті МЗС РФ.

«Головний висновок: доповідь необ'єктивна і навіть лицемірна. Чого вартий її ключовий посил про те, що уряд України може легітимно застосовувати силу для відновлення законності і правопорядку на сході країни», - заявляють у МЗС РФ.

За твердженням російських дипломатів, у доповіді замовчуються факти, зокрема, про застосування українськими військовими систем залпового вогню «Град», про випадки побиття і затримання російських журналістів. «Цинічним вважаємо твердження про те, що двоє російських журналістів ВГТРК могли бути вбиті як українськими військовослужбовцями, так і ополченцями», - заявляють у російському зовнішньополітичному відомстві.

«Тим не менш спостерігачі не змогли обійти мовчанням деякі факти порушень прав людини та норм міжнародного гуманітарного права, а також жорстокого насильства з боку київської влади, приховування яких обернулося б для місії повною дискредитацією. Зокрема, наголошується, що саме ігнорування законних вимог сходу України про більшу самостійність у питаннях самоврядування та можливість використання рідної мови стали першопричиною нинішнього конфлікту.

Підкреслюється, що невибіркові обстріли українськими військовими і «Нацгвардією» міст та населених пунктів на сході України є причиною зростання кількості людських жертв», - підкреслює МЗС РФ.

«Йдеться в документі і про «полювання на відьом», що здійснюється в Україні. Київська влада затримує всіх, кого запідозрить у симпатіях до ополченців, забороняють російські телеканали і видаляють неугодні коментарі з соцмереж. Розповідається про нетерпимість та екстремізм, напади на представників етнічних і конфесійних меншин, факти прояву антисемітизму.

Мають рацію спостерігачі і в тому, що поправки до Конституції України мвють пройти широке народне обговорення, а не готуватися келійно», - продовжують у російському зовнішньополітичному відомстві.

На Смоленській площі вважають, що зусилля Управління Верховного комісара ООН з прав людини та Моніторингової місії ООН в Україні повинні бути спрямовані не на пряме або непряме виправдання насильства, що твориться українською владою, а на сприяння припинення вогню і початок діалогу Києва з представниками сходу країни з метою відновлення миру в цьому регіоні».

Як повідомляв ForUm, офіційний Київ також частково розкритикував доповідь ООН про дотримання прав людини в Україні, зокрема, на думку МЗС України, в місії, оцінюючи важке становище на сході України, а також відзначаючи інтенсифікацію АТО, уникли наголосу на першопричинах такої ситуації: активізації нелегальної діяльності незаконних збройних формувань, їхній відмові від запропонованого Президентом України Мирного плану. Крім того, офіційний Київ констатував «замовчування Місією очевидної не тільки Уряду України підривної ролі Російської Федерації як у подіях на сході нашої держави, так і в погіршенні правозахисної ситуації в країні загалом, що, на жаль, не знайшло цього разу належного відображення ні в доповіді, ні в прес-релізі з нагоди її оприлюднення».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50