Щоб конкурувати з європейськими правилами, вітчизняним підприємствам потрібні додаткові гроші і час. Таку думку Forum'у висловила перший заступник голови парламентського Комітету з питань бюджету, народний депутат України Оксана Калетник, коментуючи аргументи вже нинішньої влади зволікання з ратифікацією Україною економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

«Насправді можна, маючи політичні цілі, фактами нехтувати. Але факти - річ уперта. Ми можемо як завгодно емоційно з ними битися, але проти них не попреш. Я була на засіданні Кабінету Міністрів, коли Павло Шеремета на мій подив відрапортував, що ВВП зростає - він, грубо кажучи, прочитав папірець, який йому заздалегідь написали. Але представники асоціацій, які сидять «на задніх партах», розповідали, що бізнес дуже стурбований», - додала нардеп.

За словами Калетник, у вітчизняних підприємців у зв'язку з ратифікацією Україною економічної частини Угоди про асоціацію з Європейським Союзом виникає багато проблем, зокрема у зв'язку з квотуванням, методологією, сертифікацією та технологічними зістикуваннями. «Потрібні додаткові кошти, оскільки потрібна модернізація підприємств. А також - час, щоб перейти на нові рейси, поміняти партнерів, навчитися виробляти продукцію і конкурувати», - додала нардеп.

«Нам потрібні кошти і час. Відповідно, ніякого зростання ВВП у нас не вийде. А що ми тоді будемо робити з економікою, якщо не у найкращий час ми всі ці перебудови затіяли? Коли у нас війна з одного боку, шматок землі втрачено з іншого боку, дружимо ми виключно з «сусідами», які на іншій частині планети, і виразно нам допомогти не можуть, крім як поспівчувати? Замість співчуття краще матеріально б допомогли», - наголосила політик.

За її словами, оцінюючи політичні та економічні процеси в Україні потрібно навчитися мислити раціонально. «Але поки ми мислимо емоційно. І це ніби дитину тато з мамою раціонально утримують від якихось кроків, щоб вона не нашкодила, не поранилася, не загинула, вчать, що від дій на емоціях нічого доброго не буде. А сьогодні у нас суспільство нагадує емоційну дитину, в якої, на жаль, ще й не цілком тверезо мислячі батьки», - підсумувала Калетник.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39