За підсумками останніх діб Міністерство закордонних справ констатує подальше недотримання незаконними збройними формуваннями режиму незастосування сили, повідомили Forum'у у Департаменті інформаційної політики МЗС.

За даними міністерства, 13 разів члени НВФ обстрілювали з мінометів блокпости українських миротворців, а також здійснили низку нападів на аеродром Краматорськ.

Всього з моменту одностороннього проголошення режиму незастосування сили зафіксовано 59 випадків його порушення. Внаслідок цих нападів загинуло 18 військовослужбовців, щодня зростає кількість поранених.

За оперативними даними, НЗФ використовують режим незастосування сили для передислокації, відновлення технічного стану військової техніки, зміцнення блокпостів.

«Український народ хоче миру і спокою. В цьому нас твердо підтримують усі демократичні держави світу. Також міжнародне співтовариство поділяє категоричну вимогу України до Російської Федерації використати вплив на НЗФ з метою припинення ними насильства та складання зброї, перекриття коридорів постачання зброї на територію України, встановити жорсткий контроль на державному кордоні та повернути російські війська з прилеглих до України регіонів у місця постійного базування. Саме реалізація російською стороною повного переліку очікуваних від неї дій створить необхідний ґрунт для повернення миру і безпеки на сході України», - йдеться в повідомленні.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд і президент РФ Володимир Путін підтримали запропоновані федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель кроки з реалізації мирного плану для сходу України.

Президент України Петро Порошенко оголосив про припинення вогню в зоні АТО на тиждень - з 20 по 27 червня.

23 червня другий президент України Леонід Кучма, який бере участь у переговорах у Донецьку з врегулювання ситуації на сході країни, повідомив, що сторони змогли домовитися про припинення вогню до ранку 27 червня.

24 червня Порошенко заявив, що не виключає дострокової відміни режиму припинення вогню.

26 червня Президент заявив про проведення 27 червня чергових переговорів з членами незаконних збройних формувань, які заявили про свою готовність до участі в них, в іншому разі будуть прийняті «дуже важливі рішення».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37