У Міністерства доходів і зборів України, коли воно було створено під керівництвом Олександра Клименка, були розроблені чітка місія і бачення, зазначив екс-міністр в інтерв'ю додатку «Капітал 500» до ділової газети «Капітал».

«Ми розглядали функцію наповнення бюджету виключно як результат поліпшення адміністрування податкових та митних платежів, створення комфортних умов для ведення бізнесу. Ми вибудовували наші відносини з бізнесом таким чином, щоб бути в першу чергу не контролером, а надійним і прогнозованим партнером», - сказав він.

Міністерство, а ще до нього Державна податкова служба, яку також очолював Клименко, проголосило перетворення фіскального органу, яким спочатку була податкова адміністрація, на сервісну службу. «Що я бачу зараз - чітка орієнтація відомства на виконання плану, фіскалізація. Навіть назва реформованого міністерства - державна фіскальна служба. Тобто, ні про яке партнерство більше не йдеться», - каже Клименко.

«Ми два роки немов мантру повторювали, що податкові та митні надходження повинні затверджуватися не планом на початку року, а бути адекватними поточним макроекономічним показникам і зростати виключно за рахунок виведення економіки з тіні, а не за рахунок створення додаткового навантаження на бізнес», - нагадує Клименко. З цим погоджувалися і експерти, і опозиційні політики.

Сьогодні ж інтереси інвесторів стали другорядними, вважає екс-міністр. З ними продовжують зустрічатися, але це спілкування перетворилося на формальність.

«Яскравий приклад - прийнятий варіант податкової амністії, який спочатку призначає бізнес винним і вимагає від нього довести, що він не причетний до схем», - каже колишній чиновник.

Зараз створені всі механізми для того, щоб податкові органи могли спокійно і цілком законно тиснути на бізнес, який сьогодні вразливий як ніколи. І стане ще менш захищеним, якщо буде створена служба фінансових розслідувань. Ніякий бізнес-омбудсмен від ЄБРР тут не допоможе.

«Мені боляче дивитися на все, що відбувається, коли під гаслами покращення бізнес просто заганяється в пастку», - резюмує Клименко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

131