Нове керівництво Міндоходів веде боротьбу з контрабандою та ухиленням від податків на словах, ніякого видимого ефекту це не дає.

Зокрема, доходи бюджету не зростають, зазначив колишній міністр доходів і зборів Олександр Клименко в інтерв'ю додатку «Капітал 500» до ділової газети «Капітал».

Станом на 1 травня Міндоходів виявило незаконних заявок на відшкодування ПДВ всього на 257 млн грн, наводить він приклад.

«Це мізерна сума! Виходить, щоб знайти ці нікчемні порівняно із загальними доходами бюджету гроші, Міндоходів на два місяці зупинило відшкодування ПДВ для всіх, позбавивши підприємства так потрібних їм обігових коштів. А це призведе тільки до зростання збитків українських компаній, через що вони недоплатили податків у бюджет», - каже Клименко.

Більш того, заборгованість бюджету перед бізнесом зростає фантастичними темпами, зазначає колишній чиновник. На 1 травня держава винна була компаніям понад 19 млрд грн тільки за ПДВ.

Раніше, коли Міндоходів очолював сам Клименко, боротьба з податковими злочинами велася по-справжньому, каже він.

«Під час мого керівництва податковою службою була створена ціла система, яка реагувала на так звані «нікчемні» операції, виявляла підозрілі операції в режимі реального часу. В результаті тільки у 2013 році платежі ПДВ до бюджету зросли з 3 млрд до 7 млрд грн за місяць, завдяки чому в принципі була вирішена проблема відшкодування ПДВ», - підкреслив екс-міністр.

В останні два роки розміри відшкодування були вищими, ніж обсяги заявок підприємств, держава поступово віддавала бізнесу старі борги.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

76