У ході вчорашнього пленарного засідання Верховна Рада України ухвалила Закон № 4953 «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого під забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Автором законопроекту виступили народні депутати України Сергій Терьохін і Микола Рудьковський.

На час дії мораторію, банки позбавлені можливості вилучати заставне майно за кредитними договорами навіть за наявності судового рішення.

Мораторій діятиме до моменту набуття чинності закону, який регулює питання переведення в гривню непогашеної заборгованості за тілом кредиту в іноземній валюті, встановлює порядок погашення (обліку) курсової різниці, що виникає у бухгалтерському або податковому обліку кредиторів і позичальників, а також порядок списання пені та штрафів, нарахованих на тіло валютного кредиту.

Як свідчить пояснювальна записка до документа, ухвалений закон покликаний підтримати громадян України, які мають невиконані зобов'язання за договорами споживчих кредитів в іноземній валюті.

«В результаті різких курсових коливань на валютному ринку України, знецінення національної валюти, громадяни України втратили значну частину своїх коштів. Через знецінення національної валюти десятки тисяч людей не мають можливості обслуговувати кредитні зобов'язання за споживчими кредитами в іноземній валюті. Банки та інші фінансові установи масово стягують і примусово вилучають у таких боржників рухоме і нерухоме майно. В тому числі, викидаючи людей з неповнолітніми дітьми з житла на вулицю, відбираючи засоби до існування. Це викликає гостре невдоволення людей і напругу в суспільстві», - резюмував Рудьковський.

Як пояснив старший партнер Адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець, після набуття законом чинності, громадяни будуть захищені на час дії мораторію від стягнення предметів застави або об'єктів іпотеки, які виступають предметами застави за кредитними договорами.

«Крім того, у разі наявності вже судових рішень про стягнення майна, у тому числі за договорами іпотеки, ці провадження мають бути припинені. Також законом встановлено мораторій на передачу банками заборгованостей своїх клієнтів за такими кредитами третім особам», - зазначив Кравець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

641