Сьогодні представники вітчизняних ЗМІ на Державному підприємстві «Поліграфічний комбінат «Україна» спостерігали за процесом друкування виборчих бюлетенів для голосування на виборах народних депутатів України 26 березня 2006 року.
 

Перш ніж почати екскурсію цехами підприємства, голова ЦВК Ярослав Давидович провів прес-конференцію, на якій продемонстрував журналістам надруковані виборчий бюлетень і відкріпний талон. Він нагадав, що було ухвалено рішення використовувати класичну систему захисту виборчих бюлетенів, тобто вони виготовляються на папері з водяними знаками.
 

Також, за словами голови ЦВК, в бюлетені вплетені спеціальні ниточки з бавовни, які при використанні спеціального приладу будуть світитися. Він продемонстрував, як за допомогою цього приладу перевіряється автентичність виборчого бюлетеня і відкріпного талона: текст на талоні з чорного кольору перетворюється на зелений, а на бюлетені світяться ниточки. «Ніби світиться зоряне небо. Це абсолютно виключає ксерокопіювання бюлетеня», - запевнив Давидович і поцікавився: «Хіба у долара є такий захист?!».

 
Голова ЦВК заявив, що кожний територіальний виборчий округ матиме такий прилад, і якщо у членів комісії виникнуть сумніви, справжній бюлетень чи ні, то вони легко зможуть це перевірити.
 

Розказав Давидович і про інші новини. Тепер квадратик для відмітки при голосуванні буде розміщений на виборчих бюлетенях з лівого боку. «Ми звикли: прочитав партію і тоді можна вже побачити квадратик і як його заповнювати. Тепер навпаки: квадратик з лівого боку біля номера політичної сили», - зауважив він.

Ще цього разу буде надруковано тільки 2 % резервних виборчих бюлетенів. «На минулих виборах, і завжди в Україні, виготовлялося 4 % бюлетенів, а це вперше. виготовлятиметься тільки 2 % резервних бюлетенів», - наголосив голова ЦВК.

 
 

Він також повідомив, що виготовлення виборчих бюлетенів коштуватиме державі 15 млн. 600 тис. грн., і для порівняння навів приклад, що у 2004 році на друкування бюлетенів було виділено 10 млн. грн. Собівартість одного бюлетеня становить 40 коп. «Це з доставкою, з охороною, з папером, з вартістю цих приладів (для перевірки – ред.)", - пояснив Давидович.

Після закінчення прес-конференції журналісти вирушили спостерігати, як же виготовляються бюлетені. Їх друкують так само, як і гроші. Тільки при погляді на друкарський верстат перед очима мелькають до болю знайомі назви партій і блоків, а не портрети відомих українських діячів.

 
 

 
Директор «Поліграфічного комбінату «Україна» Борис Максимець розказав, що бюлетені друкуються цілодобово, співробітники підприємства працюють у три зміни, і пообіцяв, що бюлетені будуть готові своєчасно. Будемо чекати, сподіватися і вірити.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1149