Президент України Віктор Ющенко стурбований загостренням політичної і соціально-економічної ситуації в Автономній Республіці Крим (АРК). Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив заступник голови Секретаріату Президента Анатолій Матвієнко, передає кореспондент ForUm’у.

Він проінформував, що вчора відбулася нарада Президента з керівництвом АРК, на якій обговорювалися питання "динаміки, яка викликає тривогу у Президента щодо соціально-економічної, політичної ситуації в Криму", і ця динаміка, за його словами, "не може бути сприйнята, як норма".

Президент, за словами Матвієнка, також стурбований неадекватною реакцією влади Криму на ситуацію, яка склалася останнім часом. На нараді було сказано, що "є великі помилки і недоробки центральної влади по відношенню до Криму».

Також він проінформував, що на цій нараді було ухвалено два рішення - розробити план стратегії розвитку АРК і відреагувати на насущні проблеми в Криму. Створено робочу групу, до складу якої входять глава Секретаріату Президента Олег Рибачук і Секретар РНБО Анатолій Кінах.

Кінах і Рибачук, за словами Матвієнка, повинні будуть запропонувати проекти програм для вирішення ситуації, що склалася, в АР Крим, а Віктор Ющенко потім розгляне підсумки їх роботи.

Також на сьогоднішньому брифінгу торкнулися питання щодо референдуму про надання російській мові статусу державної в Криму.

За словами Матвієнка, під час наради Президента з керівництвом АРК, учасники наради прийшли до висновку, що мова не є предметом референдуму, і така ініціатива "неконституційна і незаконна".

"Влада Криму повинна адекватно реагувати на такі виклики", - сказав він і підкреслив, що проблем з російською мовою в Криму немає. А те, що це питання так часто обговорюється, він назвав слідством піар-ходу окремих політиків.

Матвієнко підкреслив, що розігрування кримської карти в ім'я того, щоб спекулювати на проблемах Криму для вирішення своїх національних інтересів інших держав недопустиме. Таке втручання, за його словами, стимулюється ще й багатьма політсилами самого Криму, які "обіцяють неймовірні дивіденди". Він висловив думку, що "це негоже для політиків будь-якого регіону, у тому числі і Криму“, оскільки від цього страждають мешканці Криму.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

385