Лауреатом Нобелівської премії з хімії за 2011 рік став ізраїльський вчений Даніель Шехтман за відкриття квазикристалів, оголосив у середу в Стокгольмі Нобелівський комітет Королівської шведської академії наук.
 
Шехтман працює в Інституті технології в Хайфі.
 
Квазикристали називаються так тому, що їх кристалічна решітка має не тільки періодичну будову, але і володіє осями симетрії різних порядків, існування яких раніше суперечило уявленням кристалографів. Існування цих кристалів було передбачено на початку 1980-х років, Шехтман довів його у 1984 році. Зараз існує близько сотні різновидів квазикристалів.
 


Тривалий час вважалося, що квазикристали можна створити тільки штучним шляхом. Однак у 2009 році природні квазикристали, що складаються з атомів заліза, міді та алюмінію, були виявлені в Росії у фрагментах порід, зібраних на Коряцькому нагір'ї.

Нобелівська премія з хімії є однією з п'яти, заснованих шведським промисловцем і винахідником Альфредом Нобелем понад сто років тому. Церемонія вручення нагород проходить, за традицією, в Стокгольмі і Осло 10 грудня, в день кончини її засновника.

Сума премії складає 10 мільйонів шведських крон (один мільйон євро).

За матеріалами РІА «Новости», «Лента.ру»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1219