Уся міська символіка Одеси віднині буде увінчана золотою зіркою. Одеська міськрада затвердила нове зображення й опис одеського герба, внісши туди зображення «Золотої Зірки» героя СРСР.

«Про це нас просили ветерани і прості одесити під час виборчої кампанії», - так прокоментував це рішення мер міста Олексій Костусєв у ході сесії.

Віднині зірка буде розміщена на гербі міста, прапорі, корогві міської ради і штандарті міського голови.
 

Юрій В’язівський, автор офіційної одеської символіки, розповів, що такий проект герба був створений ще у 1999 році, проте з тих пір шаблон був спотворений і Зірка героя як така на символіці міста не використовувалася. «Еталон - або втратили, або заховали, або подарували комусь», - сказав співавтор герба.

Відтворений проект він вважає геральдично правильним і таким, що відповідає опису. Тепер на гербі Одеси Золота зірка героя СРСР є сусідами з короною. Усі населені пункти мають таку корону - це символ муніципалітету, розповів В’язівський.

«Це моє творче рішення, схвалене українським геральдичним суспільством і кодифіковане для всіх решта міст-героїв України», - підкреслив він.

«Золота Зірка» була вручена Одесі 8 травня 1965 року, напередодні 20-річного ювілею перемоги в Другій світовій війні.

За матеріалами «Tochka.net», «ТСН»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1699