Україна лідирує за числом нелегальних мігрантів, затриманих на польському кордоні. Таку статистику за 2009 рік оприлюднило агентство Євросоюзу з координації політики на кордонах Frontex. Саме українських громадян найбільше серед повернених із ЄС за угодою про реадмісію. «Громадянам України найчастіше відмовляють і у в'їзді на територію Євросоюзу. У 2009 році було відмовлено 19 тис. українців, і 95% усіх відмов – на польському кордоні, - повідомила прес-секретар Ізабелла Купер.– Відмовляють внаслідок відсутності візи або посвідки на проживання, документів, які підтверджують мету в'їзду, або коштів, достатніх для перебування у ЄС».

Дані Frontex підтвердив директор управління у справах іноземців Головної комендатури прикордонної служби Польщі Анджей Пилешкевич. За його словами, тільки у 2009 році за спробу перетину кордону з порушенням правил було затримано 308 українців, тоді як із Росії – 48 чоловік, із Молдавії – 15, із Білорусії – 6. «Я розумію спроби українців потрапити до нас в країну – в Польщі зарплати вище. І я не проти, щоб українці тут працювали, але головне, щоб це було легально», - заявив пан Пилешкевич.

За даними Міністерства праці і соціальної політики Польщі, середня зарплата в країні складає 3,3 тис. злотих, з урахуванням оподаткування – 2,4-2,6 тис. злотих (6,4-7 тис. грн). Саме тому, на думку Анджея Пилешкевича, нелегальні мігранти їдуть до Польщі працевлаштуватися або використовують цю країну як транзитну по дорозі до Західної Європи. В той же час Україна лідирує за кількістю легально працевлаштованих у Польщі громадян. За інформацією головної комендатури прикордонної служби, тільки в II півріччі 2009 року їх налічувалося майже 19,2 тис. чоловік (зростання на 100% у порівнянні з січнем-червнем 2009 року).

Тим часом директор Всеукраїнської профспілки працюючих мігрантів в Україні і за її межами Сергій Олійник вважає Польщу однією із найменш привабливих країн для українських мігрантів. «Найблагополучніша країна для мігрантів із України – Ірландія, - говорить він.– Там можна заробити до 1000 євро на тиждень. А найневдаліша – Польща, де зарплата складає всього $400-450 на місяць, а на повсякденні потреби витрачати доводиться багато, та і ставлення до мігрантів не найкраще». Олійник упевнений, що основною причиною, з якої українці залишають країну, є безробіття. Згідно з наявною у профспілці статистикою, у 2007 році з України легально емігрували 65 тис. чоловік, у 2008-му – 72 тис., а в 2009-му – 80 тис. Боротися з масовим відтоком громадян можна шляхом створення в країні нових робочих місць, вважає Сергій Олійник, пише «Комерсант-Україна».

Заступник голови комітету Верховної Ради з питань прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Іван Попеску (Партія регіонів) запевнив, що Кабінет міністрів активно вирішує цю проблему: «Необхідна двостороння угода між Україною і ЄС про скасування візового режиму, яка сприятиме легалізації мігрантів. Усередині країни потрібно поліпшити економічну ситуацію, щоб у нас запрацювали підприємства, люди мали роботу і не було необхідності виїжджати на заробітки».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

826