Кабмін затвердив проект Великого Державного Герба України. Він включає зображення Малого Герба у центрі, тобто давно затвердженого тризуба, по боках від нього — фігури лева і запорізького козака, знизу — синьо-жовта стрічка, а зверху — княжа корона. Малий Герб виконаний у кольорах національного прапора, а решта елементів — у жовто-червоних.

«Сьогодні» дізналася у авторів проекту, що означають символи на Гербі та як йшла підготовка до його презентації.

 

«Проект був прийнятий за результатами конкурсу на кращий ескіз Великого Державного Герба України. Нас — п'ятеро співавторів: історики, художники, графіст. У своїй роботі ми керувалися гаслом, що герби не роблять і не вибирають — їх успадковують. Всі включені емблеми вже відігравали у різні періоди історії України роль державних символів», — сказав один із авторів проекту, глава Держслужби контролю за переміщенням культурних цінностей через держкордон, історик Юрій Савчук.

Художник Сергій Якутович признається, що малювати ескіз було складно: «Робота дуже копітка. Потрібно промальовувати кожну рисочку, лінію і крапку. Доводилося кілька разів перемальовувати. Малювали ескіз два з половиною місяця. Зараз я вважаю, що вийшло дуже добре».

Схвалення Кабміну ще не означає, що саме цей варіант герба отримає Україна. Тепер проект буде направлений на розгляд Верховної Ради — за його ухвалення повинні проголосувати дві третини депутатів.

Озброєний козак і тризуб у проекті Великого Герба — вимога Конституції. Згідно зі ст. 20 Основного Закону, головним елементом Великого Державного Герба України повинен бути Знак Княжої Держави Володимира Великого (Малий Герб) з урахуванням герба Війська Запорізького, яким є зображення козака з мушкетом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

10935