У середу в Успенському соборі Кременчука (Полтавська обл.) служителі церкви виявили пропажу п'яти ікон.

За словами в.о. начальника міської міліції Віталія Шияна, невідомий або невідомі злочинці розбили вікно у церкві, влізли у храм і викрали ікони «Миколи Чудотворця», «Божої матері» та інші.

«Зараз відомо, що у храмі до ночі працювали майстри, які розписували іконостас. Покидаючи церкву, вони віддали ключ від храму охоронцеві, який сидить в іншому приміщенні. Він не бачив, хто і як пограбував церкву. Зараз художників допитують», - сказав Шиян.

За його словами, вікно, яке було розбите, знаходиться на «пристойній» висоті.

«Влізти одному туди неможливо. Потрібна або драбина, або одна людина високого зросту підсаджувала іншу. Той, хто просовував руку через вікно, повинен мати маленьку долоню, оскільки велика долоня там не пролізе», - розповів в.о. начальника міської міліції.

Він також зазначив, що деякі з вкрадених ікон, за словами служителів церкви, датуються 17-м століттям, проте так це чи ні - визначити неможливо.

«У церкві немає реєстру з чітко вказаною датою написання ікон і їхньої вартості. Тому точно про це сказати не можемо, але служителі церкви саме таку дату називають», - сказав Шиян, повідомляє «УНІАН».

Начальник УМВС у Полтавській області Михайло Цимбалюк, який сьогодні прибув до Кременчука, заявив, що, за словами духівництва, вкрадені ікони мали велику церковну і духовну цінність.

«Служителі церкви кажуть, що за одну з ікон їм пропонували 10 тисяч доларів. Дехто цікавився й іншими іконами. Тепер всю інформацію перевіряємо. Не виключено, що до крадіжки причетні й ті, хто займався реставрацією у церкві. За даним фактом створено спецгрупу на чолі з першим заступником начальника облуправління міліції, полковником Шилом», - сказав Цимбалюк, запевнивши, що злодії будуть покарані.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

538