Керівники дипломатичних представництв України при Європейському союзі, в країнах ЄС, США, Росії, Балканських країнах і Молдові отримали доручення терміново проінформувати офіційних осіб країн перебування на максимально високому рівні про «недобросовісні й неадекватні ситуації» дії прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Циркуляр №101/30-078-34 «Щодо розгляду РНБО питання енергетичної безпеки України» з позначкою «Надстроково!» за підписом глави МЗС був розісланий керівникам 31 диппредставництва України після засідання Ради національної безпеки і оборони у вівторок, 10 лютого.

Документ наказує українським дипломатам негайно ознайомити зарубіжних партнерів України з матеріалами брифінгу, що відбувся після засідання, першого заступника секретаря РНБО Степана Гавриша, які додаються до циркуляра, - пише «Дзеркало тижня».

«Доручаю особисто організувати працю щодо донесення основних положень брифінгу до офіційних осіб країни перебування на максимально високому рівні, а також до місцевих засобів масової інформації. Про виконану роботу прошу інформувати департамент секретаріату міністра до15:00(за київським часом) 11 лютого 2009 року», — сказано в циркулярі, підписаному міністром закордонних справ Володимиром Огризком.

У матеріалах, що додаються до циркуляра, підкреслюється, що прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко порушила закон, зробивши заяви для преси за результатами засідання РНБО, матеріали і рішення якого заздалегідь носили закритий характер і містили секретну інформацію.

Підкреслюється також, що заяви Юлії Тимошенко про роль РНБО в корупційних операціях в енергетичній сфері, а також про намір РНБО повернути компанію «Росукренерго» на український газовий ринок і зобов'язати уряд денонсувати нові газові угоди з Росією, не відповідають дійсності.

У документі приведені цитати з виступу Степана Гавриша перед журналістами, в якому він звинувачує прем'єра в «недобросовісності» і «брехні».

«Хочу від імені РНБО і від себе особисто заявити, що це не відповідає дійсності і, вимушений визнати, є брехнею. Прем'єр-міністр діяла недобросовісно і неадекватно ситуації, яка була на засіданні РНБО, і надала інформацію, яка є обманом і не відповідає дійсності», — ці слова першого заступника секретаря РНБО керівникам українських диппредставництв було доручено донести до зарубіжних партнерів України на максимально високому рівні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1046