Сьогодні у В'єтнамі і США День ветеранів. В 1973 р. завершено виведення американських військ і їх союзників з Південного В'єтнаму. А на Мадагаскарі - День пам'яті героїв. Встановлений у пам'ять збройного повстання мадагасійського народу проти французьких колонізаторів в 1947 році. Повстання було пригнічено в 1948 році. Тайвань святкує День молоді. А в ЦАР День президента Боганди.

А в Києві цього дня в 1917 році під час святкування «Дня революції» знесено пам'ятник Столипіну. Ця подія стала кульмінацією свята. Була побудована імпровізована шибениця, виступали «адвокати» і «обвинувачі». Коли ж «народний суд» був закінчений і зачитаний «вирок», то фігуру Столипіна за допомогою металевих лебідок спершу підвісили над постаментом, а потім, під захоплені крики натовпу, скинули на землю.

Міська дума, посмертно вибравши Столипіна почесним громадянином Києва, вирішила встановити пам'ятник «великому реформатору, вірній слузі Царя і Вітчизни». Він підносився перед будівлею міської думи на Думській площі (зараз — площа Незалежності). Сама будівля думи знаходилася на місці нинішнього Будинку профспілок. Проект пам'ятника Столипіну виконав відомий італійський скульптор Етторі Ксіменес (це він створював пам'ятник Олександру II) було зібрано пожертвувань більш ніж 200 тисяч рублів (сам цар вніс 20 тисяч асигнаціями), з них 100 тисяч рублів пішло на сам пам'ятник, решта грошей — на допомогу вдовам і сиротам. Влітку 1912 року відбулося закладення пам'ятника, і вже у вересні 1913 року він був освячений і урочисто відкритий.

Столипін був зображений на повний зріст, на лицьовій стороні пам'ятника був напис: «Петру Аркадійовичу Столипіну — російські люди». Але пам'ятнику було призначено простояти трохи менше чотирьох років.

Сьогодні любителі кока-коли можуть відзначити день народження улюбленого напою. В 1886 році в Атланті доктор Джон Пембертон створив суміш, яка і нині користується особливою популярністю. Він припускав, що це буде чудодійний еліксир, що знімає головний біль і інші нездужання. Взагалі-то, і рецепт кока-коли, що тримається до цих пір в секреті, так і навколо історії із створенням кока-коли є дуже багато неясностей і суперечливих відомостей, зокрема, що стосуються часу її створення і появи на світ.

За народним календарем: Саввін (Савин) день. На Савіна сани покинь, віз посунь. Теплий день провіщає теплу весну.

Православні: Трохим.

Цього дня:

1638 Шведські лютерани заснували перше постійне поселення європейців у Делавері.

1822 В Миколаєві спущений на воду перший російський паровий військовий корабель «Метеор».

1830 Півтора століття назад водопад зник на один день. Через гігантські крижані затори зупинилася річка.

1867 В Англії прийнято Північноамериканський акт про створення Канади.

1891 Імператор Олександр III підписав рескрипт про будівництво найбільшої в світі Транссибірської залізниці.

1912 Дослідник Антарктиди Р. Скотт зробив свій останній запис у щоденнику, не дійшовши декілька кілометрів до своєї базової станції.

1927 В провінції Онтаріо (Канада) відмінено «сухий закон», замість якого введено урядовий контроль за торгівлею алкоголем.

1936 «Правда» опублікувала підсумки конкурсу на кращу пісню, організованого в червні 1935 року Союзом радянських письменників, Союзом радянських композиторів і редакцією «Правди».

1940 Наказом Народного комісаріату оборони створено Військову академію командно-штурманського складу ВПС (з 1968 року - Військово-повітряна академія ім. Ю. А. Гагаріна).

1967 Спущений на воду перший французький атомний підводний човен.

1989 Першим радянським хокеїстам дозволено перейти в НХЛ.

29 березня народилися:

1561 Санторіо Санкторіус, італійський лікар, анатом, який використав першим термометр і вимірник пульсу.

1791 Дмитро Бібіков, генерал, герой Бородінської битви, Київський губернатор (1837-48),- на честь нього був названий Бібіковський бульвар, нині - бульвар Шевченка, міністр внутрішніх справ Росії (1852-55).

1805 Євгеній Шнайдер, французький бізнесмен, який побудував перший у світі паровий локомотив і річковий пароплав, спікер парламенту Франції.

1875 Лу Гувер, перша леді Америки, дружина президента Гувера.

1879 Алан Гардінер, англійський єгиптолог, який відкрив «Лейденський папірус».

1900 Володимир Корш-Саблін, кінорежисер («Крах імперії», «Москва-Генуя).

1908 Володимир Канделакі, співак, головний режисер Московського театру оперети (1954-64).

1934 Ісаак Магітон, режисер, автор тележурналів «Фітіль» і «Єралаш».

1936 Станіслав Сергійович Говорухін, актор, кінорежисер («Місце зустрічі змінити не можна», «Так жити не можна»), депутат Держдуми.

1943 Вангеліс /Евангалос Одіссей Папатанасіу, грецький музикант. В 1968 році разом з Демісом Руссосом заснував групу Aphrodites-s Child. Після розпаду групи кожний пішов своїм шляхом. Вангеліс випускає сольні альбоми, співпрацює з солістом групи Yes Джоном Андерсоном, пише музику для кіно («Той, хто біжить по лезу бритви», «Вогненні колісниці» і ін.). Він також написав музику для трьох документальних стрічок Жака Верба Кусто.

1944 Тері Джекс, канадський музикант. Найбільшого успіху він досяг у 1973 році з піснею Seasons in Sun, яка розійшлася тиражем 10 мільйонів екземплярів. Це була англомовна версія пісні, написана французом Жаком Брелем.

1951 Олександр Фатюшин, актор («Москва сльозам не вірить», «Росія молода»).

1958 Крістофер Ламберт /Крістоф Гі Дені Ламбер, французький кіноактор («Підземка», «Горець»). Він народився в Нью-Йорку в сім'ї дипломата - співробітника ООН. Вчився в приватній школі в Женеві, недовго працював на Лондонській фондовій біржі, кілька років навчався акторської майстерності в Паризькій консерваторії, з 1980 року знімається в кіно, міжнародна популярність прийшла через чотири роки, коли він був запрошений до Америки зіграти роль Тарзана.

1962 Сергій Левітін, музикант, гітарист групи «СерьГа».

1968 Володимир Володимирович Пресняков-молодший, поп-співак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

758