Секретаріат Президента України наполягає на необхідності реалізації в 2008 році соціальних ініціатив Глави держави Віктора Ющенка.

Як передає «УНІАН», про це заявив керівник Служби соціальної політики Секретаріату Президента Павло Розенко в середу на брифінгу.

«Всі соціальні ініціативи Президента повинні бути реалізовані в бюджеті на 2008 рік. Це є нашими параметрами. І якщо уряд самостійно не здатний, так би мовити, реалізувати ці ініціативи, ми готові проконсультувати наше бачення можливості їх вмонтування до бюджету на 2008 рік», - сказав Розенко.

За його словами, Секретаріат Президента направив уряду всі пропозиції. «Ми хочемо дізнатися офіційну точку зору уряду на соціальні ініціативи Президента. Всі розрахунки передані в Міністерство фінансів і уряд ще місяць тому. Ми хочемо відповіді на питання. Дев'ять соціальних ініціатив є абсолютно реальними і не є предметом торгу між Президентом і урядом», - підкреслив він.

Керівник Служби соціальної політики Секретаріату Президента також вважає, що економічна база дозволяє реалізувати ініціативи Ющенка в повному обсязі. «Враховуючи досвід 2005-2006 років, коли темпи зростання соціальних виплат були набагато вищі, ми можемо абсолютно чітко сказати, що реалізація цих ініціатив приведе тільки до одного – поліпшення життя громадян. Це не ті обсяги і не ті масштабні реформи, які могли б привести до кризи. Інфляція виникає тоді, коли це зроблено штучно за рахунок продуктування грошей. А сьогодні гроші є, і ніхто їх не забиратиме з капітальних витрат або інших важливих для держави завдань. Додатковий ресурс – необхідно коректно розрахувати обсяги ВВП», - підкреслив Розенко.

Як повідомлялося, 22 червня Президент України Ющенка, перебуваючи в Рівненській області, презентував в Острозькій академії свої соціальні ініціативи. Зокрема, він сказав, що в Україні з 2008 року необхідно істотно переглянути соціальні стандарти у бік збільшення.

За його словами, останні сім років економіка країни перебуває в стані підйому і, зокрема, сьогодні рівень ВВП становить 8%, і необхідно використати такий стан економіки для поліпшення життя людей.

Зокрема, Ющенко виступає за збільшення з 1 січня 2008 року мінімальної зарплати до 500 грн. і введення нової тарифної сітки для бюджетних працівників.

Ющенко також висловився за підняття рівня оплати праці працівникам бюджетної сфери. Президент розкритикував невиконання норми закону, відповідно до якої мінімальний розмір середньої зарплати бюджетника має дорівнювати середній зарплаті по економіці.

Ющенко також наголосив на необхідності вдвічі підвищити грошове забезпечення військовослужбовців.

Крім того, Президент запропонував збільшити коефіцієнт страхового стажу, що дозволить збільшити трудові пенсії приблизно на 35%.

Ющенко також вважає, що допомога при народженні другої дитини повинна бути збільшена до 15 тис. грн. При цьому він сказав, що мова йде не про дуже великі кошти, і висловив переконання, що ці кошти можна знайти в бюджеті. Президент звернув увагу, що впровадження такої допомоги сприяло підвищенню коефіцієнта народжуваності в Україні, чого не було довгі роки.

 
Ще однією ініціативою Президента є підвищення рівня допомоги на одну дитину в багатодітних сім'ях до 50% прожиткового мінімуму.
 
Ющенко також ініціює підвищення зарплат для працівників освіти, культури і медичної сфери, які працюють в селах, і підвищення студентам-сиротам стипендій до 1 тис. 50 грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1148