Головний міліціонер країни Василь Цушко кардинально змінив плани. Натомість, щоб з сім'єю вирушити на рідну Одещину, саме про це напередодні офіційно оголосив керівник Центру громадських зв'язків МВС Костянтин Стогній, він з ранку скликав оперативну нараду з начальниками служб і підрозділів центрального апарату МВС.

Нарада тривала дві години, під час якої, за словами Стогнія, Цушко обговорив масу питань, починаючи від реформування МВС і закінчуючи ситуацією на дорогах. А сьогодні, як нам вдалося з'ясувати, Цушко влаштує рейди по тих особливо неблагонадійним керівникам підрозділів, по яких служба внутрішньої безпеки надала результати перевірок. У середу Цушко візьме участь у засіданні Кабміну.

Проте, до останнього часу залишалося нез’ясованим питання про долю кримінальних справ, порушених у травні-червні СБУ за фактом «захоплення будівлі генпрокуратури» силами міліції на чолі з Цушком (сам Цушко вважає, що таким чином перешкоджав захопленню прокуратури силами Держохорони і взагалі реалізації силового сценарію в країні). Як вдалося з'ясувати — вони вже всі закриті. «Три справи, які були в нашому провадженні, 7 червня були затребувані Генпрокуратурою, і що з ними було далі, нам невідомо. Не надійшло звідти в спецслужбу і окремих доручень, так що ми не в курсі», — сказали в прес-центрі в СБУ.

А в Головному слідчому управлінні ГПУ повідомили наступну важливу інформацію: «СБУ не мала права порушувати кримінальні справи такої властивості, тому що вони стосувалися посадових злочинів, а це — перебування під слідством прокуратури. Тому ми і затребували їх. Але після цього адвокат звернувся в Печерський райсуд, оскарживши всі чотири ухвали про порушення справ, і він 14 липня відмінив їх. У СБУ про це чудово знають. Отже на сьогодні можна сказати, що справ за фактом захоплення будівлі ГПУ, перевищення влади Василем Цушком і службових повноважень — співробітниками МВС, немає».

Таким чином, наразі Цушко чистий перед законом. Втім, близький до Секретаріату Президента політолог Вадим Карасьов вважає, що вірогідність відновлення справи проти Цушка все-таки є. Секретаріат Президента спробує розіграти цю карту, якщо напередодні виборів конфлікт між Банковою і урядом наростатиме, пише «Сьогодні».

Хоча, з іншого боку, це може посприяти зростанню рейтингу міністра і, відповідно, Соцпартії, в першій трійці якої Цушко, швидше за все, піде. Отже, у будь-якому випадку, до виборів міністрові навряд чи реально щось загрожує.

Стогній говорить, що відразу після засідання Кабміну (тобто в середу) Цушко знов піде у відпустку, продовжувати курс реабілітації. В той же час його соратники по Соцпартії говорять, що міністр залишиться на робочому місці. А що говорять лікарі?

Вчора вдалося поспілкуватися з начальником департаменту медзабеспечення і реабілітації МВС України Олегом Петрашем, який лікує міністра. «Після повернення в Україну Василю Петровичеві показаний певний реабілітаційний період, і я йому наполегливо рекомендую його пройти. Де саме він пройде і скільки займе часу, поки що неясно. Але те, що міністр потребує реабілітації і постійного спостереження кардіологів, — безперечно. Думаю, він до наших порад прислухається», — сказав пан Петраш. А на питання, чи не вражена його професійне самолюбство тим, що Цушко віддав перевагу німецькій медицині вітчизняну, зреагував спокійно: «Аніскільки не вражено — тому що там і діагностична база незрівнянно краща, і фінансування теж».

Як вдалося з'ясувати, Цушко не поспішає скликати прес-конференцію, щоб пролити світло на подробиці свого отруєння, оскільки, щоб не бути голослівним, чекає результатів аналізів. За словами соціаліста Василя Богачука, після того, як з'явилися підозри, що стан здоров'я міністра різко погіршав неспроста, Цушко здав всі необхідні аналізи для проведення експертизи. «Вони повинні показати наявність у крові хімічних речовин, які могли б викликати інфаркт. Поки результатів немає. Як з'являться, Василь Петрович розповість про це», — говорить Богачук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

611