Цього року, коли українська і міжнародна громадськість вшановує пам'ять жертв і потерпілих від політичних репресій тоталітарного режиму, пік яких, за результатами дослідників, припав на 1937 рік, планується обнародувати значний масив історико-документальних матеріалів, які торкаються цього періоду в історії України.


Як повідомили в прес-центрі Служби безпеки України, таке рішення було ухвалене на сьогоднішній нараді з питань виконання доручення Президента України Віктора Ющенка про додаткове вивчення питання політичних репресій проти жителів радянської України і українців зовні її меж протягом всього періоду існування комуністичного режиму. В нараді взяли участь представники СБУ, інших правоохоронних органів і Українського інституту національної пам'яті.


На нараді повідомлялося, що реабілітація жертв політичних репресій в СРСР, як свідчать наявні в Галузевому державному архіві СБУ документи, у тому числі в УРСР, відбувалася у декілька етапів. Після прийняття 17 квітня 1991 р. Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» процес реабілітації швидшав і набув послідовність. Згідно з законом за безпосередньою участю співробітників СБУ до 2001 р. було реабілітовано 248 тис. 810 чоловік. Всього, за архівними матеріалами СБ України, реабілітовано 740 тис. 120 репресованих, передає «УНІАН».


Загальний об'єм наявних документів Галузевого державного архіву СБУ про репресії за весь період радвлади перевищує 300 томів. Ці документи зараз ретельно опрацьовуються з метою встановлення загальної кількості жертв репресій.


В той же час, наявні статистичні матеріали містять лише дані про кількість реабілітованих осіб і кількість тих, кому відмовлено в реабілітації. Отже, ухвалено рішення пропрацювати весь наявний в правоохоронних органах масив інформації для встановлення реальної кількості потерпілих від тоталітарного режиму.


На нараді також була висунута пропозиція про створення суспільної Ради із збереження і вшановування пам'яті жертв політичних репресій і голодоморів, отримання даних про загальну кількість і основні категорії жертв політичних репресій в Україні за весь період існування радвлади.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3226