На даний момент у справі про отруєння нинішнього Президента України, а тоді кандидата в Президенти Віктора Ющенка, яку порушено за ст. 112 Кримінального кодексу України нараховується 35 томів. Про це, як передає кореспондент ForUm’у, повідомив під час сьогоднішньої прес-конференції Генеральний прокурор України Олександр Медведько.

За його словами, розслідування цієї кримінальної справи здійснюється слідчо-оперативною групою, до складу якої входять найдосвідченіші співробітники Генеральної прокуратури і СБУ. «У справі проведено і отримано 9 експертиз різної спрямованості, допитано більше 200 свідків», - додав Генеральний прокурор.

Він повідомив, що 30 травня 2006 року Головним бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я спільно з іноземними фахівцями Німеччини, Японії і США було завершено проведення повторної судово-медичної експертизи щодо встановлення фактів і обставини посягання на життя Ющенка. «Експертизою доведено навмисне, підкреслюю, навмисне, отруєння Ющенка тетрохлорбензолдіоксином, яке потрапило в організм через шлунково-кишковий тракт протягом 1-2 діб. Оцінку зловмисникам дасть, звичайно ж слідство.. Я сказав, що вже доведено, що це було навмисно. Те, яким шляхом потрапив діоксин, свідчить про те, що було отруєння під час вживання їжі», - сказав Генпрокурор.

Медведько також повідомив, що «за даними медичної документації, вилученої в клініці «Рудольфінерхауз», в клінічній лікарні «Феофанія» і згідно з висновками вищеназваної повторної судово-медичної експертизи, лікувальні заходи, призначені в період з 6 вересня 2004 року по січень 2006 року відповідали стану здоров'я Ющенка і поставленому діагнозу. Які-небудь дані про неправильне лікування Ющенка в справі відсутні. Тому всі спекуляції, які з'являються.., я вважаю з безпідставними».

11 вересня поточного року, за словами глави ГПУ, було завершено проведення комісійної і судово-хімічної експертизи, в результаті якої експерти прийшли до висновку, що для отруєння Президента був використаний досить високий ступінь чистоти діоксину, синтезувати який можуть тільки кваліфіковані фахівці за наявності спеціального обладнання і сучасних технологій. Крім того було встановлено, що препарати цієї групи виготовляються в обмеженій кількості підприємствами, які займаються виробництвом еталонних з'єднань в США, Великобританії в Росії.

«На даний час придбані аналітичні зразки діоксину російського виробництва, а також американського виробництва і призначена судово-медична експертиза на предмет ідентифікації діоксину, яким було отруєно Ющенка. В той же час, досудовим слідством встановлено час, місце і людей, з якими Віктор Андрійович спілкувався і їв до появи ознак отруєння. Залишилося тільки одне – треба довести, хто виконав цей злочин. Над цим ми зараз і працюємо над службою безпеки України» - сказав Генпрокурор.

Медведько уточнив, що отруєння Ющенка відбулося, швидше за все, 5 вересня. «Досудове слідство триває і хочу ще раз констатувати без будь-яких сенсаційних заяв, що, на жаль, злочин поки залишається не розкритим», - додав він.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

996