В Міністерстві закордонних справ України коментар Департаменту інформації і преси МЗС Росії про надання російській мові статусу регіональної розцінюють як неприховане втручання у внутрішні справи нашої держави і спробу вчинення зовнішнього впливу на українське суспільство напередодні виборів у Верховну Раду України.

Як говориться в коментарі керівника прес-служби МЗС України Василя Філіпчука, лінія російської сторони на фактичну участь у внутрішньополітичній дискусії, яку заради власної передвиборчої вигоди нав'язують українській громадськості певні політичні сили, є неприйнятною. Особливе обурення викликає застосування російським зовнішньополітичним відомством подвійних стандартів, адже унітарній державі Україні, титульна нація якої – українці - становить переважну більшість її населення, ззовні нав'язують використання російської мови за рахунок державної. І це в той час, коли в самій Росії – багатонаціональній федеральній державі – фактично нехтують правами національних меншин на використовування своєї рідної мови, зазначається в коментарі.

Як інакше можна розцінювати розпорядження голови уряду РФ Михайла Фрадкова від 5 вересня 2005 року, яким була затверджена Концепція федеральної цільової програми «Російська мова (2006-2010)». Її головним стрижнем розглядається об'єднання народів Росії як єдиної нації саме за допомогою російської мови, знання і використання якої є обов'язковим для всіх громадян Російської Федерації. Крім того, відповідно до Закону РФ «Про російську мову» (прийнятий в травні 2005 р.), російська мова як державна мова РФ «підлягає обов'язковому використанню, у тому числі і у сфері судочинства».

Тобто, зауважив керівник прес-служби МЗС України, йдеться про створення повноцінних умов для розвитку тільки російської мови. «А як же мови 160 націй і народностей, що проживають в Росії? Тому, мабуть, і дотепер не чутно про ратифікацію російською стороною підписаної у 2001 році Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», наголошується в коментарі.

Україна своєю чергою демонструє світові міжнаціональну толерантність і демократичний підхід. Відповідно до Конституції (стаття 10) державною мовою є українська мова; а держава гарантує вільний розвиток, використання і захист російської мови, інших мов національних меншин.

Загальновідомими є факти задоволення мовно-освітніх і інформаційних потреб етнічних росіян України, які становлять 17,3% населення країни. В Україні діє 1 тис. 411 російськомовних шкіл і 2 тис. 109 двомовних українсько-російських шкіл; а російську мову як предмет вивчають близько 1,5 млн. учнів, факультативно – майже 200 тис. учнів. Щорічно в Україні видається російською мовою 2 тис. 343 найменування періодичних видань, 3 тис. 834 найменування російською та іншими мовами національних меншин, вільно транслюються програми російських телеканалів, повідомляє «УНІАН».

Водночас факти свідчать про критичний стан із задоволенням гуманітарних потреб українців Росії, які є третьою за кількістю національною групою. Відсутність українських державних загальноосвітніх шкіл, шкіл з вивченням хоча б окремих предметів українською мовою, хоча б одного загальноросійського українського періодичного видання, не кажучи вже про театри, радіо- і телеканали, зволікання протягом довгого часу з відкриттям єдиної бібліотеки української літератури в Москві – таким, на жаль, є «мовний плюралізм» у виконанні сучасної російської влади, говориться в коментарі.

Україна неодноразово закликала російську сторону дотримуватися принципів паритетності і збалансованості у сфері задоволення мовних потреб українців в РФ і росіян в Україні. Незважаючи на це, російська сторона, системно ігноруючи гуманітарні права українців Росії, постійно намагається політизувати питання російської мови, спекулює «російськомовним населенням» (в Україні поки що всі володіють російською мовою) і так званими «співвітчизниками» в Україні, відзначає керівник прес-служби МЗС.

А тому українська сторона засуджує спроби кон'юнктурно загострювати питання про т.зв. «російськомовних громадян України» і вважає заклики визнати «особливий статус» російської мови в окремих регіонах нашої держави незаконними і провокаційними.

МЗС України закликає російську сторону припинити будь-які політичні спекуляції стосовно мовних питань і повернутися до конструктивного міждержавного діалогу на основі добросусідства, невтручання у внутрішні справи, взаємності і дотримання міжнародних стандартів».

Як повідомляв ForUm, 21 березня на сайті МЗС Росії з'явився коментар, в якому наголошується, що в Міністерстві закордонних справ Російської Федерації сподіваються, що російська мова отримає статус регіональної не тільки в Харківській області, але й в інших регіонах. «Хотілося б вірити, що це рішення Харківської міськради реально позначиться на ситуації з визнанням прав російської мови не тільки в Харківській області, але й в інших регіонах України», - говориться в коментарі. В МЗС вважають, що цього чекають не тільки харків'яни, для 65-70% яких російська мова є рідною, але і мільйони інших російськомовних громадян України, органи місцевого самоврядування, українська інтелігенція.

На підтвердження в коментарі наводяться дані соціологічних опитувань, при цьому не вказано, ким вони проводилися. Так, згідно з опитуваннями, на сході України 93% респондентів вважають за необхідне надати російській мові статус державної і лише 6% опитаних не згодні з цим. На півдні України ідею надання російській мові статусу державної уже підтримали 80% населення. Зростає кількість таких людей в Центральних і Західних регіонах України, стверджують в МЗС РФ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1257