Єврокомісія не підтвердила відбір газу Україною. Про це під час свого виступу в Брюсселі заявив Єврокомісар Андріс Пібалгс.

Він зокрема наголосив, що Європейська Комісія не отримала підтвердження тому, що Україна нібито проводила відбір російського газу, який призначався для Європи.

«Ми не отримали ніяких показників приладів, що свідчать про подібну диверсію», наголосив Пібалгс, повідомляє «Forbes з посиланням на AFX News».

«На цьому етапі ми, безумовно, розраховуємо на те, що постачання газу буде проводитися відповідно до укладених угод», додав Єврокомісар.

Раніше ForUm повідомляв, що 4 січня 2006 року в Москві керівники «Нафтогазу України», «Газпрому» і «РосУкрЕнерго» підписали угоду, згідно з якою Україна одержуватиме газ з Росії і Середньої Азії за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів на українсько-російському кордоні.

Постачанням газу в Україну займатиметься спільне підприємство, створене «Нафтогазом» і «РосУкрЕнерго» до 1 лютого цього року. «РосУкрЕнерго» придбаватиме російський газ за ціною 230 доларів за тисячу кубометрів.

В день підписання цієї угоди прем'єр-міністр України Юрій Єхануров повідомив, що через українсько-російське спільне підприємство, яке буде створене «Нафтогазом України» і «РосУкрЕнерго», у 2006 році Україна отримає тільки 34 млрд. кубометрів газу. Він зазначив, що такий об'єм передбачений Угодою про врегулювання відносин в газовій сфері. «Це частково туркменський і російський газ», - сказав прем'єр. А решту туркменського газу, за словами прем'єра, Україна одержуватиме згідно з укладеним раніше контрактом з Туркменістаном за ціною 50 дол. за тисячу кубометрів в першому півріччі і 60 дол. в другому півріччі.

Нагадуємо також, що заступник голови правління ВАТ «Газпром», голова «Газекспорту» Олександр Медведєв 23 січня заявив, що Україна не забезпечує в повному об'ємі транзит російського газу до Європи.
"Газ в Україні залишається понад ті об'єми, які були передбачені, що не дозволяє нам в повному об'ємі виконувати зобов'язання перед іноземними покупцями", - сказав Медведєв в ефірі Першого каналу.

Як говориться в тексті заяви голови «Газекспорту» центральним каналам російського телебачення, за останні декілька днів було збільшено подачу газу на входи газотранспортної системи України на 35 мільйонів кубометрів газу на день.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

654