Поки «БЮТівці» і «нашоукраїнці» щосили ділять «портфелі» і на кожному розі розповідають, як вони не люблять Партію регіонів, Блок Литвина проводить переговори зі всіма бажаючими і нічого конкретного не обіцяє. Бути чи не бути коаліції за участю людей Володимира Михайловича, кореспондент ForUm’у обговорив з чотирнадцятим номером списку Блоку Литвина Олегом Зарубінським.

- Олеже Олександровичу, сьогодні дуже активно обговорюється питання, так з ким же буде Блок Литвина.

- Мені здається, більше всього це обговорюють ті політичні сили, які сьогодні представлені в парламенті. І це питання нав'язується суспільству.

Обговорюють тому, що Блоком Литвина деякі хочуть прикрити свою «голу дупу». Те, що «дупа гола», стає з кожним днем зрозуміліше. Дієслова, які вживаються відносно нас, наприклад, «приєднається», «долучиться», нам не підходять. Ми їх не сприймаємо, оскільки приєднатися і долучитися можна тільки до того, що створене. А ми не братимемо участі в «шапковому розборі». Тому наша позиція залишається послідовною і виходить з того, що Президент, як Глава держави, звернувся, до речі, не до нас, а до трьох політичних сил, які він вважає найпотужнішими, в ієрархії: ПР, БЮТ і НУ-НС, щоб вони проводили переговори з формату майбутнього парламенту. Ми, через наші можливості і бажання, беремо участь у різних консультаціях. Але наша категорична позиція полягає в тому, що потрібно не піднімати ніяких питань про кадрів, посади і «крісла». Очевидно, це викликає деяку істерику. В Інтернеті вчора і сьогодні з'явилися заяви, що даватимуться чи не даватимуться «крісла» блоку Литвина після чогось або до чогось і так далі.

Ми не проти, що проводяться переговори між ПР, БЮТ і НУ-НС. Ефект від них вже сьогодні можна спостерігати.

- Ви маєте на увазі заяву Тимошенко про те, що у разі формування коаліції між «Нашою Україною» і ПР, вона готуватиметься до дострокових президентських виборів?

- У тому числі і це.

Взагалі мені здається, що продовжуються ті ж «розборки», які були півтора року назад. Ми не хочемо брати в цьому участі. Хай «хлопчики» і «дівчатка» спочатку розберуться між собою.

- Ваш лідер розповів, що від БЮТ вам звучать «конкретніші пропозиції» щодо посад.

- Вчора була цікава заява Турчинова про те, що блоку Литвина пропонуватимуться якісь кадрові пропозиції тільки після того, як він заявить про своє приєднання до так званої демократичної коаліції. Я говорю, «так званої», тому що це самоназва. Там є такі представники, що якщо вони демократи, то я – перший космонавт Юрій Гагарін. Але річ не в цьому.

Це заява для нас достатньо цікава, тому що якраз БЮТ завжди тільки про посади і говорить.

Ми зараз перебуваємо в певній мірі у вичікувальному стані, але не з погляду, подивитися, що відбудеться. Вважають, що ми – не основна політична сила в парламенті, говорять про те, що коаліція може бути створена без нас. Ради Бога! 228 – це достатня кількість. Подивимося, якою ефективною вона буде, якщо, звичайно, з'явиться. Це не наша проблема.

- Давайте в процентному співвідношенні, яка вірогідність того, що Блок Литвина не ввійде ні до жодної коаліції.

- Я цього не можу зараз сказати. У нас рішення не ухвалене. У нас не тоталітарна секта, з пасторами або з кимсь іншим. Ми – блок, в який входить дві політичні сили. Звичайно ж, остаточний варіант рішення питання буде розглянутий колегіально і прозоро. Ні Володимир Литвин, ні хто інший одноосібно такі рішення не ухвалює. Мені здається, і час ще не настав.

- В принципі, так. Ще ж не оголосили офіційні результати виборів.

- Справа не тільки в цьому. Сьогодні надійшла інформація про парафування експертами якихось документів між БЮТ і «Нашою Україною», в яких ключові обіцянки, які вони давали виборцям, винесені «за дужки».

- Судячи з усього, домовленості там суто про «портфелі».

- Ось саме. А для нас це питання – другорядне. Я це говорив 1 жовтня, 5 жовтня і повторюю сьогодні. Хай вони між собою всі вирішують по «портфелях». Для нас важливо реалізувати те, що саме ми обіцяли виборцям. Ми не присягалися, не давали ніяких обіцянок жодним «кольоровим», ні іншим. Ми обіцяли тільки виборцям.

- Наскільки я зрозуміла, Ви не зовсім вірите, що з'явиться все-таки «помаранчева» коаліція.

- Особисто я вважаю, що чисто технологічно може бути ухвалене рішення про її створення. Але її ефективність, звичайно ж, буде дуже низка.

- Експерти стверджують, що ця коаліція проіснує максимум рік.

- Я б зараз не хотів давати оцінки. Тим паче, що йде консультаційний процес.

- Олеже Олександровичу, особисто Ви задоволені результатами виборів?

- Непросте питання. Ейфорії немає, це точно. Розумієте, 4 % - це не так багато, але, з іншого боку, немає і розчарування. Оскільки я був дуже залучений в процес виборів, то чудово розумію, що таке з непарламентського статусу прийти до парламенту.

Ми вважаємо, що наша передвиборча кампанія була проведена достатньо системно, сучасно і, я б сказав, цивілізовано, на відміну від деяких наших опонентів і конкурентів, які нас «обливали гряззю».

- А на скільки відсотків розраховували?

- Якщо чесно, ми розраховували від 5% і вище. Очевидно, один відсоток і був «з'їдений» деякими товаришами аморального змісту.

- Як Ви провели день виборів?

- Повністю в роботі. Я був у штабі, ми відстежували всі процеси, постійно тримали зв'язок з нашими спостерігачами в регіонах. Після оголошення результатів екзит-полів я і мої колеги поїхали на телеканали. Тобто, ми знаходилися в робочому режимі. Шоу і феєрверків не було. Але ми і кампанію вели інакше. Ми спілкувалися з людьми в областях, районних центрах, в селах не через концертний майданчик, феєрверк, рок-групу, а «без сцени».

- Як Ви розцінюєте той факт, що в ході передвиборчої кампанії Президент прямо агітував за «Нашу Україну»?

- Очевидно, це не кращий варіант. Вже хтось з «нашоукраїнців», здається, Третьяков, висловився, що це була помилка. Але мені здається, якби Президент не займався агітацією за одну політичну силу, то сьогодні не було б і 228 голосів. Без його впливу, участі в роликах, поїздках по регіонах, звичайно, такої кількості не було б. Зараз це можна обговорювати тільки в політологічному ракурсі. Відбулося те, що відбулося.

Блок Литвина виходить з того, що парламент не повинен бути «ареною» для протистояння, «окопи і траншеї» по середині повинні зникнути. Парламент – це майданчик для діалогу, для пошуку компромісу, консенсусу. Так, з полемікою, дискусіями, політичною конкуренцією. Але все це має бути не мета роботи ВР, а інструментарій.

- Але, погодьтеся, парламент істотно не оновився і не змінився.

- Він дуже оновився і змінився. Він змінився тому, що тепер є 20 чоловік блоку Литвина.

- Як Ви думаєте, коли ВР шостого скликання розпочне свою роботу?

- Згідно з Конституції і законам України, 15 жовтня – остання дата оголошення офіційних результатів виборів. Потім протягом місяця він може зібратися. Хтось хоче зробити це швидше, а хтось – ні.

Відбуватиметься технологічний процес, його не треба політизувати.

- Тобто, затягування не буде.

- Ми затягувати не будемо. Що стосується інших – мені складно сказати.

Вже це, шосте скликання, має з самого початку запрацювати ефективно. Не може бути в країні так, що півтора року парламент працював «з скрипом». Така ситуація не повинна продовжуватися.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1142