В Слов'янському районі Донецької області невідоме підприємство отруїло річку Казенний торець хлоридами і аміаком. Про це повідомляє кореспондент ForUm’у з Донецька.

Вода набула синього кольору і характерного відразливого запаху. Риба і мікроорганізми знищені, раки вилізли на берег, де стали легкою здобиччю місцевих жителів. Проте фахівці СЕС рекомендують жителям району утриматися від вживання в їжу риби і раків, оскільки в їхньому м'ясі міститься велика кількість отрути. Міліція і санітарні служби прагнуть взяти під контроль ринки області, де у будь-який час може «спливти» отруєна здобич.

«Результати аналізів говорять про те, що води були забруднені органічними стоками. Наші фахівці обстежували прибережну смугу річки, але ніде не знайшли місця скидання. Виходить, що джерело знаходиться під водою», - повідомив головний державний санітарний лікар Слов'янської міжрайонної санепідстанції Сергій Моховик. Зараз Слов'янська міська прокуратура і екологічна прокуратура проводять розслідування інциденту і пошук винних. Подібні скидання в цьому районі вже траплялися, але масштаби носили більш скромний характер. В тих випадках винних не знайшли.

В самому Слов’янську недалеко від річки стоїть непрацюючий содовий завод, на якому накопичилася маса відходів виробництва у вигляді білого фосфору. Про небезпеку витоку звідти отруйних речовин не раз писала місцева преса. А напередодні стався вибух за п'ятдесят кілометрів від Слов’янська – на ВО «Стирол» в Місті Горловка. І прорвало якраз аміакопровід. Пошук винних продовжується. «Північнодонецьке басейнове управління обіцяє найняти водолазів для дослідження дна річки і пошуку місця скидання, але поки що це всього лише обіцянки», - зазначив спеціаліст СЕС Геннадій Лещенко.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1193