Наскільки я можу судити, сьогодні вже можна привітати українців із закінченням другого туру президентських виборів-2010.

У цілому, мені здається, вони пройшли абсолютно нормально, і якщо якісь порушення і мали місце, то вони, на щастя, ніяк не вплинули на принциповий результат волевиявлення громадян.

З цим висновком згодні як українські, так і міжнародні спостерігачі. Таким чином, думаю, що цього разу ніякої підтримки кандидатові, який не виграв, з боку експертів і Заходу у спробах заперечення принципового результату виборів не буде.

Але, безумовно, Юлія Тимошенко робитиме все можливе, щоб оскаржити результат. Особливо з урахуванням незначної різниці між кандидатами. Однак все-таки думаю, що настільки серйозно, як хочеться їй, вплинути на результат виборів не вдасться.

Відповідь на питання «чому ж?» достатньо проста: на сьогоднішній день в українському уряді, на відміну від 2004 року, відсутня якась консолідована група, якої хотілося б за будь-яку ціну не допустити Януковича до влади.

Саме це і дає мені підстави думати, що до кінця лютого 2010 року інавгурація нового Президента відбудеться.

Але водночас говорити про те, що Янукович виграв всю повноту влади, я б теж не став. Швидше, він виграв фактично квиток на війну з нині чинним прем'єр-міністром, яка, зрозуміло, не захоче йти зі свого поста і відпускати правлячу коаліцію. І щоб перемогти на цьому полі, Юлії Володимирівні доведеться застосувати всю необхідну винахідливість, так само як і політичну делікатність.

З іншого боку, якщо Янукович хоче отримати нову коаліцію і лояльний до нього уряд уже в березні, то найкоротший шлях до цього – пропозиція прем'єрствування Сергію Тігіпку, а інший ключовий пост – Арсенію Яценюку.

Під такою конфігурацією, я думаю, підпишеться фракція НУ-НС, і таким чином, із нині існуючої коаліції перейде до коаліції у складі Партії регіонів, НУ-НС і Блоку Литвина.

Але якщо Янукович наполягатиме на тому, щоб прем'єром був неодмінно представник «регіоналів», наприклад, Микола Азаров, то це істотно підніме шанси на розвал нині існуючої коаліції і створення нової. В усякому разі, найближчим часом.

Тому, якщо у Януковича вистачить мудрості і далекоглядності, то він піде саме на той варіант, який я назвав: Тігіпко як позапартійний уряд. Притому, що все одно більше половини ключових постів у виконавчій владі країни у такому варіанті дістанеться представникам команди Януковича. У тому числі – й силові структури, а також кілька ключових міністерств, наприклад, Міністерство транспорту і зв'язку.

Те, що, на мій погляд, сьогодні об'єктивно потрібне Януковичу, це віддати Тігіпку ще й економічний блок, до складу якого можуть увійти люди, вже анонсовані ним як можливі претенденти на ці пости.

А поки… Поки Тимошенко збирається залишатися при владі, на посту прем'єр-міністра, зберігаючи нині існуючу парламентську більшість.

При цьому відразу обмовлюся, що новий Майдан однозначно неможливий. У суспільстві немає відповідного енергетичного потенціалу, а за гроші справжнього не влаштуєш.

Тому я вважаю, що Тимошенко піде у суди, оспорюючи результати виборів не у цілому, а на деяких виборчих дільницях, з однією єдиною метою – виграти час, який потрібен їй для того, щоб поторгуватися з Януковичем про умови подальшого політичного співіснування.

Для Тимошенко оптимальний результат зараз – це дати можливість новому Президентові провести через парламент своїх силовиків, зокрема, керівника СБУ і генерального прокурора, але при цьому Янукович повинен буде взяти на себе зобов'язання не чіпати уряд хоч би до осені.

І навпаки, навіть допомогти їй з голосами Партії регіонів для укомплектування її уряду, у якому, як відомо, на сьогоднішній день є кілька вакансій на ключових посадах.

При цьому я не виключаю, що теоретично Янукович і Тимошенко у рамках цього сценарію зможуть домовитися про те, що спільно усунуть із уряду міністрів, призначених свого часу за ініціативою нинішнього Президента Віктора Ющенка, замінивши їх компромісними фігурами, які формально належать до нинішньої парламентської більшості, але фактично таких, які влаштовують нового Президента.

Що стосується Януковича, повторюся: нова коаліція і уряд можливі вже у березні. Але якщо він наполягатиме на прем'єрствуванні представника Партії регіонів, цей процес може затягнутися, а Тимошенко отримає додатковий козир.

І у такому разі додаткова витонченість і здатність до політичного маневрування буде потрібна вже від Януковича.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1626