Здоров'я, довголіття, краса, сила - це ті нематеріальні цінності, від яких не відмовиться жодна людина. Особливо, якщо отримати їх можна без додавання енної кількості зусиль. Адже добре бути здоровим, красивим, сильним, і при цьому не робити складних операцій, прощатися зі шкідливими звичками, щодня доглядати за собою, обливатися потім на тренуваннях… Так уже влаштована людина. Цю особливість людської психіки, як і інші тонкощі, прекрасно знають маркетологи. А їм, до речі, потрібно продати побільше «диво-таблеток» та інших не менш чарівних, якщо вірити рекламі, засобів за максимально великі гроші. І мова не тільки про горезвісних БАДів, єдину оцінку яким упродовж років не можуть дати фармацевти і лікарі. Це також різноманітні креми, гелі, мазі, таблетки, чаї, гранули та інші «унікальні розробки», за які багато людей, часом без роздумів, готові викласти тисячі гривень, а іноді й останні. Але проблема навіть не в їх існуванні. Проблема - в попиті на «диво» у вигляді миттєвого лікування, схуднення, омолодження і далі за списком. Адже саме він, згідно із затертим до дірок економічним постулатом, і народжує пропозицію.

У тому, як не стати жертвою власних прагнень і захиститися від безглуздих, якщо не сказати шкідливих, покупок, розбирався ForUm.

У чому проблема?

На думку психологів, до рекламної інформації чутливі близько 80-90% людей. Прийнято вважати, що на подібні хитрощі охоче клюють люди з невисоким рівнем освіти, а також пенсіонери, які шукають будь-які способи повернути хоч частинку втраченої молодості. Правда, це не означає, що сповнений енергії юнак з магістерським ступенем ніколи в житті не спокуситься «прискорювачем росту волосся» або «афродизіаком на всі випадки життя». Фахівці стверджують, що спонукати до здійснення необдуманої покупки може й поточний стан психіки, і особисті комплекси, і навіть соціально-політична ситуація в країні.

«Якщо в поточний момент людина психологічно травмована, то вона стає вразливою для такого роду впливу. Тому навіть освічена людина може придбати якусь досконалу нісенітницю, тому що у неї на поточний момент все не дуже добре. На жаль, стародавня віра в диво дозволяє людям робити дурниці. І добре, якщо людина при цьому нічого не втрачає», - стверджує соціальний психолог Олег Покальчук. За його словами, особи, які практикують «відносно чесні способи відбирання грошей», особливо процвітають в часи, коли суспільство порушено на тлі соціально-політичних хвилювань. Адже тоді через стрес та емоційні потрясіння у великої кількості людей разом «відключається» критичне мислення. «Особливо зараз, у часи високого психічного збудження в суспільстві, яке притуплює раціональність, дуже важливо пам'ятати, що це найкращий час для аферистів будь-якого роду. Це найкращий час для злодіїв, кишенькових злодіїв, шахраїв і так далі. На тлі будь-яких масових, нехай і цілком щирих, хвилювань та обурення завжди процвітали і шахрайство, і злочинність, й афери», - підкреслює психолог.

«Це явище має досить глибоке і давнє коріння. Воно впирається в звичайну властивість людської натури: бажання отримати чарівний засіб, чудесним шляхом зцілитися або вирішити якісь інші свої проблеми. Якщо повернутися в історію, то можна побачити, що такого роду явища зустрічаються скрізь. З практичної точки зору тривалість існування такого явища ґрунтується на ефекті, який фахівці називають «ефект плацебо». Наша віра в чудодійність якогось засобу дійсно мобілізує захисні сили організму, підвищує імунний поріг», - додає він.

До речі, українське законодавство не забороняє продаж біологічно активних добавок і аналогічних їм засобів. Правда, органу, який цілком контролював би їх ефективність, теж немає. Наприклад, Державна служба України з лікарських препаратів не відповідає за якість БАДів, а вже тим більше за ціни на них. Цим і користуються «продавці щастя», обіцяють «миттєве схуднення на 40 кілограмів разом з відновленням зору й очищенням карми» за суму, еквівалентну кільком мінімальним заробітним платам.

У чому вирішення?

А вирішення цієї проблеми, хоч і не найпростіше, лежить, як не дивно, на поверхні. У більшості випадків не потрібні дорогі курси психотерапії, вистачає того самого неупередженого і критичного мислення, запитання «а чи не дурницями я зараз займаюся?».

«Психологічно підготувати себе до опору рекламі важко. До цього можна підготуватися тільки інтелектуально. Обізнаний - значить, озброєний. Однією з базових потреб людини є здоров'я. Тому, коли нам щось таке обіцяють, більшість на це ведеться. Але потрібно включити розум і відповісти на запитання: якщо є такі «диво-засоби», то чому досі існують проблеми в медицині, проблеми ожиріння та інші речі? Але, на жаль, низький інтелектуальний рівень аудиторії сприяє тому, що люди «купуються» на такі речі. У людини повинен виникати сумнів, а для цього потрібен розум. Коли людина бачить такий засіб, вона повинна проконсультуватися. Хоча б в Інтернеті. Ще один момент: ми психологічно ліниві. Є переконання: навіщо йти до лікаря або в спортзал, якщо можна просто випити пігулку», - коментує нашу інертність психолог-аналітик Олена Богатирьова.

На думку фахівця, приблизно такі ж схеми повинні працювати і під час «порятунку» небайдужих людей, які, наслухавшись солодких промов рекламістів, пориваються витратити останні гроші на чергову «надсекретну розробку тибетських ченців». «Якщо йдеться про близьких людей, то тут буде дієвою роз'яснювальна робота. Є так звана «емоційна психотерапія». Близьких також треба запитувати: якби те, про що розказують в рекламі, було дійсно так, то, напевно, існували б зцілені люди? Або: чому ці методики не застосовуються в лікарнях? Тобто, потрібно проводити роз'яснювальну роботу. І не варто щось забороняти у цьому випадку! Просто потрібно сіяти в близьких зерно сумніву», - радить фахівець.

Ще один простий спосіб - «фільтрування» інформації, усвідомлений підхід до придбання чого-небудь. «З психологічної точки зору, треба вчитися бачити на відстані будь-яку інформацію, що оточує нас, яку ми споглядаємо і сприймаємо. Її потрібно сприймати опосередковано, не залучаючись до неї. У такому випадку між рекламою і людиною є відстань, яка дозволяє поглянути на ситуацію з боку і дає час подумати. Є просте запитання, яке завжди необхідно ставити собі: «Навіщо мені це треба»? Усім нам треба вчитися бути усвідомленими і розвивати в собі таку якість як рефлексія. Це означає, що людина усвідомлює свої дії, розуміє, потрібно їй щось чи ні, пропускає інформацію повз. Це те, що необхідно розвивати в собі кожній людині. Тоді ми будемо менш залежні, більш усвідомлені у виборі», - вважає магістр практичної психології Ірина Левіщенко.

І справді, ставлення до будь-якої ситуації можна змінити, просто посміявшись над нею. «Перше, що допоможе захиститися від негативного впливу - це почуття гумору. Я завжди це рекомендую як перший крок до будь-якої терапії, до будь-якого психічного захисту. По-перше, почуття гумору є показником психічного здоров'я. По-друге, воно дозволяє подивитися на явище як на парадокс. І саме в цьому вся сила гумору. Другий крок - це усвідомлення відносності будь-яких явищ. Це цілком здорова позиція, це розум, який іноді може бути паралізований похмурістю, серйозністю, негативізмом. Люди, які придумують всі ці схеми, вони комерсанти. Посміхніться, критично оцініть все, що вам розповідають про «диво». Підключіть розум, використовуйте Інтернет», - підсумовує Олег Покальчук.

Ми не любимо визнавати свої помилки, навіть якщо розкаяння власних дурниць відбувається наодинці з собою. То ж, чи не краще витратити трохи часу на усвідомлення того, що вас хочуть обдурити, ніж потім журитися за втраченими грошима і самоповагою?

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

141