Федеральний суд у місті Орландо (штат Флорида) засудив 44-річну українку Олену Теличенко до 6,5 років ув'язнення за застосування примусової праці. Після відбуття терміну вона підлягає депортації.

Як повідомляє Бі-Бі-Сі, Теличенко, яка також користувалася ім'ям Ела Шекенберг, перебувала в США нелегально, що не заважало їй працювати у Флориді судовою перекладачкою з шістьма слов'янськими мовами, у тому числі польською і чеською.

Вона визнала себе винною в тому, що примушувала росіянку Вікторію Клейман, яка проживала з нею в квартирі, займатися проституцією, а також прибирати і готувати. Як випливає з судових документів, Теличенко нещадно била свою жертву і погрожувала у разі неслухняності відібрати майно у батьків, які залишилися в Єкатеринбурзі.

Справа проти Теличенко почалася 15 травня минулого року, коли співробітники орландського відділення імміграційного відомства США отримали повідомлення від свого представника в Москві, згідно з яким мати Клейман заявила владі, що якась Ела у Флориді затримує Вікторію проти її волі, передає «ЛІГА».

Слідчі звірилися зі своєю базою даних і встановили, що Вікторія в'їхала в США через Нью-Йорк 29 червня 2005 року. Віза у неї закінчилася в грудні того ж року. В базі даних була її місцева адреса, за якою слідчі виїхали того ж дня, але Вікторію не застали. Два дні опісля її затримали і звернули увагу, що у неї підбито обидва ока, на щоках і підборідді садна, а на лобі поріз. При огляді співробітниця імміграційної служби виявлено садно на шиї, руках і зап'ястках молодої жінки, виявлені також сліди жорстоких побоїв по всьому тілу Вікторії, яка спочатку заперечувала факт биття, кажучи, що круги під очима у неї через хворобу печінки, а садно - від падіння в душі.

Два тижні опісля вона, нарешті, повідала слідчим, що познайомилася з Теличенко у Філадельфії, де підробляла офіціанткою, і та запросила її до Флориди. В Орландо Теличенко відібрала у неї паспорт, примусила себе обслуговувати і платити за квартиру, займаючись проституцією.

Через деякий час Теличенко була арештована і 24 жовтня визнала за благо визнати себе винною в обмін на пом'якшення покарання. Згодом вона спробувала забрати своє визнання назад, але суддя не задовольнив це прохання.

Це остання з багатьох справ про торгівлю живим товаром, за якими притягувалися до відповідальності в США уродженці колишнього Радянського Союзу. Наприклад, майже рівно рік тому в Лос-Анджелесі була засуджена до року і 9 місяців ув'язнення 37-річна Олена Охотіна, що визнала себе винною у використанні примусової праці. Вона обвинувачувалася в тому, що примушувала до проституції привезену нею до Америки 18-річну племінницю.

Потерпіла проживає під Санкт-Петербургом. За словами прокурорів, Охотіна заплатила 6 тисяч доларів за те, щоб зробити племінниці липову візу в США, а після приїзду примусила її займатися проституцією для того, щоб відпрацювати борг.

У липні минулого року в Нью-Йорку було арештовано троє іммігрантів з колишнього Радянського Союзу на чолі з Ефраїмом Кулангієвим, які обвинувачувалися в тому, що вони примушували жінок працювати в публічних будинках. За словами його адвоката Альберта Даяна, Кулангієв визнав себе винним і отримав тільки умовний вирок.

Колишній бакинець 30-річний Азнар Мамедов так легко не уник покарання. Арештований в березні 2005 року в Нью-Йорку за торгівлю живим товаром, він визнав себе винним і в червні минулого року отримав більше 10 років в'язниці. Його подільник Алекс (Ільхан) Бабаєв був засуджений до 20 років за примушення неповнолітньої до заняття проституцією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

634