Президент України Володимир Зеленський відвідав місто Бучу на Київщині, де під час окупації російськими військами відбулися масові вбивства мирних жителів.

Глава держави побував у центрі надання гуманітарної допомоги та поспілкувався з місцевими мешканцями, повідомляє прес-служба ОП.

Міський голова Бучі Анатолій Федорук розповів президентові про гуманітарну ситуацію в місті, перебіг робіт із пошуку тіл загиблих, оцінку шкоди, завданої окупантами приватному та комунальному майну, і темпи відновлення міста.

Зеленський вручив Анатолію Федоруку орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Глава держави також поспілкувався з міжнародними та українськими журналістами, які приїхали до Бучі документувати воєнні злочини Росії.

«Для нас дуже важливо, що тут перебувають журналісти. Ми хочемо, щоб ви показали світові, що відбувалося тут, що робили російські військові, що робила Російська Федерація в мирній Україні», – сказав президент, звертаючись до представників ЗМІ.

Як зауважив Зеленський, те, що зробили російські окупанти із цим сучасним містечком, – це геноцид.

«Це військові злочини, і це буде визнано світом як геноцид. Ми знаємо про тисячі вбитих і закатованих людей, з відрубаними кінцівками. Зґвалтовані жінки, вбиті діти. Думаю, що це і є геноцид», – заявив Глава держави.

Крім того, президент оглянув дорогу зі знищеною технікою російської армії, а також зруйнований міст через р. Ірпінь на трасі М-06 Київ – Чоп.

Президент зазначив, що частину мосту через річку Ірпінь відремонтують та відкриють за декілька місяців.

Наразі почалася підготовка до будівництва тимчасової переправи. Її відкриють приблизно за два тижні, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

З його слів, повноцінний рух одним проїздом мосту можна буде запустити вже за два місяці, обома проїздами – за три-чотири місяці.

Зеленський також відвідав зруйнований міст через р. Ірпінь на трасі Р-30. Тут для зведення тимчасової переправи знадобиться десять днів, а повноцінний ремонт триватиме два-три місяці.

Увечері 2 квітня заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що всю Київську область звільнено від російських окупантів.

Після цього стала з'являться інформація про звірства окупантів. Росіяни вбивали та гвалтували, знущалися й катували людей. Дмитро Комаров показав жахливі кадри з Бучі та розповів, що мешканці просто плачуть, коли бачать хліб. На шокуючих фото з Бучі, які згодом з'явилися у мережі, можна побачити, що окупанти вбивали зв'язаних людей. Українців ховали у братських могилах. Деякі трупи залишалися просто посеред вулиць.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56