Міністерство аграрної політики готує пропозиції щодо скасування заборони з 1 січня 2015 року реалізації та обігу м'яса, молока і сиру. Про це Forum'y повідомили у прес-службі відомства.

«Мінагрополітики спільно з міжнародними та українськими експертами готує пропозиції, які могли б бути підтримані в парламенті, про скасування норми про заборону з 1 січня 2015 року реалізації та обігу необробленого молока та сиру домашнього виробництва, а також туш парнокопитних та інших копитних подвірного забою», - сказала заступник Міністра з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька, коментуючи норму вже чинного закону.

Вона підкреслила, що в міністерстві усвідомлюють важливість питання для сільського населення, для якого продаж домашніх молока і сиру, а також м'яса є основним джерелом доходів.

«Ми надали можливість людям поступово перейти до нових європейських правил, враховуючи соціально-економічні особливості України. Разом з професійними експертами, бізнесом, асоціаціями, працюємо над тим, щоб до кінця року ця проблема була вирішена. Українцям потрібні адекватні умови і правила реалізації продукції. У той же час жоден виробник не звільняється від відповідальності за недотримання вимог гігієни при виробництві та продажу харчових продуктів», - додала Рутицька.

Зазначимо, з метою гармонізації українського харчового законодавства з європейським, зокрема і щодо торгівлі домашніми продуктами, влітку цього року був прийнятий Закон України «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо харчових продуктів» (№ 1602-VII), який набуває чинності 20 вересня 2015 року. Цим Законом передбачений поступовий перехід до нових правил. Передбачається, що з 20 вересня 2020 року продукти тваринного і рослинного походження домашнього виробництва зможуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їх придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії. З 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, зможуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку в межах 50 кілометрів від місяця забою або в області, в якій він здійснений.

Відповідно до частини першої статті 35 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» з 1 січня 2015 року на ринках заборонено торгувати необробленим молоком і сиром домашнього виробництва, а також м'ясом, отриманими в результаті подвірного забою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом