У рамках чергової хвилі мобілізації до лав Збройних сил України будуть призвані танкісти, артилеристи, десантники, піхотинці, зв'язківці, ремонтники, водії, механіки різних систем озброєння, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного захисту.

Про це повідомила речник Міністерства оборони України Вікторія Кушнір сьогодні на брифінгу в Києві.

«Метою циклу часткової мобілізації, яка відбудеться у 2015 році стане створення міцного резерву й заміна особового складу, що вислужив встановлений термін строкової служби», - зазначила вона.

Також, за словами Кушнір, у 2015 році планується провести призов 40 тисяч громадян на строкову військову службу. Новобранці пройдуть підготовку в п'яти навчальних центрах ЗСУ.

«Після цього повністю замінять військовослужбовців строкової служби в пунктах постійної дислокації військових частин - це будуть служби тилу і резервні частини. У зону проведення АТО військовослужбовці строкової служби спрямовуватися не будуть», - зауважила Кушнір.

Крім того, за її словами, нова хвиля мобілізації до ЗСУ та інших військових формувань проводитиметься рівномірно по всій території України, при цьому буде враховано досвід попередніх етапів мобілізації.

«Під чергову хвилю мобілізації потраплятимуть ті ж категорії громадян, що й під третю, другу і першу черги часткової мобілізації. Усі військовослужбовці запасу віком від 25 до 60 років, які мають військово-облікові спеціальності сухопутних військ: танкісти, артилеристи, десантники, піхотинці, зв'язківці, ремонтники, водії, механіки різних систем озброєння, фахівці з питань логістики, радіоелектронної боротьби, радіаційного, хімічного захисту тощо», - повідомила вона, повідомляє УНІАН.

Також Кушнір зазначила, що мобілізовані пройдуть обов'язкову 25-денну підготовку на базі навчальних центрів ЗСУ, де з ними займатимуться штатні інструктори, які брали безпосередню участь у бойових діях у зоні проведення АТО, після цього відбудеться бойове злагодження у складі підрозділів, яке також триватиме 25 днів. Тільки після закінчення навчання, бойового злагодження, забезпечення всім необхідним спорядженням, зброєю та військовою технікою мобілізовані будуть спрямовані для виконання завдань.

«До лав ЗСУ будуть призивати патріотично налаштованих громадян України, фізично підготовлених до несення військової служби, морально й психологічно здорових і тих, які мають відповідну військово-професійну підготовку», - констатувала речник Міноборони.

Нагадаємо, 20 грудня секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що мобілізація у 2015 році пройде в три етапи, і триватиме з січня по серпень.

Перший розпочнеться 20 січня і триватиме 90 днів, другий - орієнтовно з квітня, і триватиме 60 днів, а третій етап розпочнеться з червня, і триватиме 60 днів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом