Державні підприємства за перші півроку 2014 року завдали збитків державі на суму 67 млрд грн. Про це, як передає кореспондент Forum'у, повідомив у парламенті міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.

«Всього у нас 3374 держпідприємства, з них працюють - лише 1920. Топ-100 держпідприємств, а це 92% обороту, за перші півроку згенерували країні 67 млрд грн збитків», - сказав він.

За його словами, для виходу з ситуації, що склалася, буде використовуватися світовий досвід і широка приватизація.

«Серед стратегічних підприємств у нас зараз перебуває 1478. Ми залишили все до 551 об'єкта, після консультації з громадськістю та міністерствами», - зазначив міністр.

Крім того, Абромавічус сподівається, що кращі підприємства вдасться зібрати в холдинг, який потенційно можна буде віддати в управління однієї з кращих керівних компаній світу.

«Наприклад, Румунія зробила це у 2010 році. З того моменту капіталізація цього фонду збільшилася в шість разів, і фонд виплатив дивідендів на 1,5 мільярда доларів», - резюмував міністр.

Нагадаємо, уряд України має намір подати до Верховної Ради законопроект щодо скорочення переліку об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

 

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом