Одним з головних прорахунків у 2014 році можна назвати непродуману курсову політику Національного банку України. Про це в коментарі ForUm'у сказав президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«У цьому році на економіку країни найбільше вплинула жорстка політичний криза і її вирішення в лютому. І друге - інтервенція нашого східного сусіда, анексія Криму. Це головні чинники, які вплинули на країну, і вони затьмарюють все інше», - сказав Жаліло. З позитивних підсумків цього року президент Центру антикризових досліджень назвав «те, що ми все ще живі», а також відносну стабільність в економіці і банківській системі, незважаючи на девальвацію.

«В цілому економіка залишилася на плаву. І це головний позитив», - вважає він, зараховуючи до досягнень 2014 року співпрацю з МВФ, підписання Угоди про асоціацію з ЄС і включення реверсних схем постачань газу.

«З прорахунків, насамперед, потрібно назвати непослідовну і недостатньо виважену курсову політику НБУ. Про це всі говорять. Регулятор додав невизначеності. Також негативним було те, що навіть без нашої участі було прийнято рішення про відстрочення введення ЗВТ з ЄС. Хоча Європа відкрила ринки, але ця відстрочка в цілому погіршила ситуацію. Великою невдачею влади в економіці стала відсутність ефективної системи забезпечення соціальних зобов'язань держави на сході України. Перш за все, на тих територіях, які вже підконтрольні Україні, але і для тих громадян, які залишилися на окупованих землях», - підсумував експерт.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом