Депутати Європарламенту підтримали процес визнання країнами Європейського Союзу Держави Палестина і виступили за те, щоб переговори щодо мирного врегулювання конфлікту на Близькому Сході тривали.

Відповідна резолюція, що не є обов'язковою до виконання країнами Євросоюзу, була схвалена більшістю голосів парламентаріїв на пленарній сесії в Страсбурзі.

Так, ЕП «в принципі підтримує визнання палестинської державності як рішення для двох країн і вважає, що воно повинно проходити разом з продовженням мирних переговорів», - наголошується в тексті. Депутати підкреслили, що «будівництво ізраїльських поселень (на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі. - Ред.) є незаконним з точки зору міжнародного законодавства». У зв'язку з цим вони закликали обидві сторони утриматися від будь-яких провокаційних дій, повідомляє ТАСС.

Парламентарії також підтримали рішення для двох держав на основі кордонів 1967 року з Єрусалимом в якості столиці двох держав з урахуванням безпеки Ізраїлю та з урахуванням незалежної, демократичної, сусідньої і життєздатної Держави Палестина, що живуть пліч-о-пліч одна з одною в мирі, в безпеці, на основі права самовизначення і при повному дотриманні міжнародного права». «Єдиним способом врегулювання конфлікту є співіснування двох держав - Ізраїлю та Палестини», - сказано в тексті резолюції.

При цьому ЕП не має повноважень для визнання або невизнання Палестини. Це рішення прийматимуть країни співтовариства окремо.

Як раніше повідомляв ForUm, Європейський суд юстиції ухвалив виключити палестинський ісламістський рух ХАМАС зі списку терористичних організацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом