У каліфорнійських містах Окленді і Берклі 10 грудня тривають акції протесту проти поліцейського свавілля.

На вулиці Берклі вийшли сотні людей, які пройшли маршем до будівлі адміністрації міста з вимогами зупинити загибель беззбройних людей у результаті застосування співробітниками органів правопорядку табельної зброї. Маніфестанти розділилися на кілька великих груп і періодично роблять спроби блокувати рух на швидкісних трасах. Поки поліції вдається тримати ситуацію під контролем.

За даними поліції, за останню добу заарештовано 232 людини. Правоохоронці зазначають, що затриманим 8-9 грудня пред'явлені обвинувачення у непокорі працівникам правоохоронних органів, заподіянні шкоди офіцерам, а також псуванні міського майна.

Стосовно деяких заарештованих призначено заставу $50 тис., повідомляє ТАСС з посиланням на видання San Francisco Chronicle.

Поліція має намір просити прокурора округу Аламеда істотно підвищити заставні суми.

«Наше терпіння лопнуло, - заявив представник поліції Ерні Санчез. - Натовп стає все більшим й агресивнішим, громадськість має знати, що ми будемо використовувати всі необхідні засоби, щоб забезпечити захист населення».

Масові акції протесту проти расової дискримінації з боку поліції почалися в США 24 листопада. Того дня було оголошено про рішення присяжних не притягати до суду білого поліцейського Даррена Вілсона, який застрелив у серпні в Фергюсоні (штат Міссурі) 18-річного афроамериканця Майкла Брауна. Солідарність з жителями Фергюсона висловили активісти правозахисних організацій багатьох інших міст США, але там ці акції проходили в цілому організовано і в рамках закону.

Минулого тижня протести спалахнули з новою силою після того, як стало відомо, що присяжні в Нью-Йорку вирішили не притягати до суду білого поліцейського, що задушив у липні під час затримання темношкірого чоловіка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32