Сьогодні на сесії Київської міської ради заплановано подання звіту департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту Київської міської державної адміністрації (КМДА) про боротьбу нової столичної влади з корупцією. Цифри повинні показати всю глибину проблем, з якими стикається нова влада, а заодно приховати відсутність реальних реформ у Києві, пише «Капітал».

Депутат міськради Василь Гацько («Демократичний альянс») розповів, що звіт КМДА внесено в порядок денний засідання Київради. Це відповідь на депутатський запит до міськадміністрації про результати внутрішнього аудиту, проведеного за вказівкою Віталія Кличка в період з липня по листопад поточного року. «Мер вже заявляв про порушення на суму понад 300 млн грн, тому результати внутрішнього аудиту повинні стати публічними. Це покаже, які результати боротьби з корупцією, та дасть можливість контролювати хід розслідувань», - зазначив Гацько.

Раніше прес-служба КМДА заявляла, що аудит проводився з липня по листопад 2014 р. і виявив порушень на суму понад 304 млн грн, при цьому фактичні втрати склали 75 млн грн. Перший заступник голови КМДА, керівник апарату Ігор Никонов повідомив «Капіталу», що за результатами перевірок вже звільнено понад 50 осіб. Довести їх причетність до корупційної діяльності повинні правоохоронні органи. «Де крадуть, було зрозуміло і так. Людей там вже замінили. Інша справа - довести їх причетність до злочинів, це вже не наша робота», - підкреслив він.

У сьогоднішньому порядку денному - понад 200 питань майнового та земельного характеру, які будуть розглянуті більшістю в першу чергу.

Ніконов також не виключив, що незабаром можуть відбутися звільнення керівників департаментів КМДА, «виконавчою дисципліною яких незадоволений голова».

Пікантності ситуації додає те, що в розмові з «Капіталом» директор департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту Геннадій Пліс, який буде представляти звіт, уточнив, що у нього зовсім немає інформації за необхідний депутатами період. За його словами, аудит проводився з липня по листопад, але перевіряли 2013 рік та перше півріччя поточного. «Діяльність команди Кличка ще не перевіряли. Ми почнемо робити це з нового року», - повідомив він.

Голова фракції «Батьківщина» в Київраді Тетяна Меліхова сумнівається, що звіт взагалі буде представлений. За її словами, на сьогоднішньому порядку денному - понад 200 питань майнового та земельного характеру, які будуть розглянуті більшістю в першу чергу. Не впевнена в тому, що до звіту поставляться серйозно, і депутат Алла Шлапак. «Думаю, це буде заслуховування доповідача з повним схваленням від «мегафракції», що традиційно для цієї Київради», - сказала вона. У той же час орієнтовані на Кличка депутати фракції «УДАР - Солідарність», які займають майже 2/3 місць у Київраді, запевнили видання, що будуть розглянуті всі питання порядку денного.

Чекають результатів перевірок і в міськадміністрації. Як заявив «Капіталу» заступник голови КМДА Павло Рябікін, який курирує земельні та будівельні питання в адміністрації, «в разі виявлення порушень в департаментах всі чиновники будуть звільнені».

В те, що звільнення можливі, вірить і меншість у Київраді. Але там вважають, що боротьба столичної влади з корупцією покликана в тому числі і приховати відсутність реформ у місті. «Після виборів у Києві так і не з'явилася влада. Замість реформ і змін Кличко бореться з «попередниками», відволікаючи таким чином увагу від зловживань нинішньої команди», - сказав Гацько.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88