Близько 5,5 тисяч жителів сіл Маринівка, Степанівка, селищ Кожевня і Дмитрівка, які прожили без світла майже чотири місяці, знову підключені до електропостачання, повідомляє прес-служба компанії ДТЕК.

Бригади Шахтарського району електричних мереж (РЕМ) ДТЕК «Донецькобленерго» з початку жовтня змогли почати ремонтно-відновлювальні роботи і протягом п'яти тижнів обстежили й ремонтували пошкоджені через бойові дії лінії електропередачі.

Відновити електропостачання знеструмленого через бойові дії в липні-серпні міста Шахтарська та навколишніх сіл енергетики ДТЕК «Донецькобленерго» змогли ще у вересні. Тоді світло повернули 52 тисячам жителів міста і району. Однак без світла залишалися селища Маринівка, Степанівка, Кожевня і Дмитрівка. Лінія електропередачі, що живить ці населені пункти, становить 49 км і була сильно пошкоджена. Для того щоб відремонтувати її і включити у роботу, енергетикам необхідно було дочекатися «зеленого коридору», розмінування території, вирішити проблеми з матеріалами, доставка яких була ускладнена. Щодня в ремонтно-відновлювальних роботах брали участь 15 співробітників Шахтарського РЕЗ, допомагали бригади з Сніжнянського і Торезького РЕЗів ДТЕК «Донецькобленерго».

«Працювати доводилося в складних умовах. Відстань від РЕЗ до місця проходження лінії електропередачі більше 50 км, тому безпосередньо на роботу часу витрачалося менше, ніж було потрібно. Мережі були пошкоджені практично на 80%: обірвані і посічені дроти, трансформатори пробиті осколками та кулями. За час ремонту довелося замінити 19 км проводу, встановити 125 опор, змінити чотири трансформатори. Місцеві жителі до відсутності світла ставилися з розумінням, бачили, що ми робимо все можливе, і самі нам допомагали підвозити матеріали на місце робіт», - розповів головний інженер Шахтарського РЕЗ ДТЕК «Донецькобленерго» Павло Кашин.

У повідомленні наголошується, що енергетики працювали за будь-якої погоди і без вихідних. Незважаючи на те, що попередньо територія проходження ЛЕП була перевірена саперами, не обійшлося без трагедій. 13 жовтня під час робіт у селі Маринівка 31-річний електромонтер розподільних мереж Шахтарського РЕЗ напоровся на міну, яка вибухнула. Енергетик отримав осколкові поранення обох ніг і рук. 21 жовтня під час усунення обривів електричних проводів біля села Степанівка стався вибух невідомого предмета на землі. В результаті постраждав 41-річний електромонтер Шахтарського РЕЗ. Він отримав поранення обличчя та кистей.

На сьогодні в Шахтарському районі через бойові дії залишаються без електропостачання ще 18 населених пунктів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34