На сьогоднішній день в Україні пустує близько 20% площ в офісних центрах. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції заявив директор консалтингового центру «Ріелторський дім» Генріх Людкевич.

«За оцінками аналітиків, 25% площ в професійних офісних центрах не заповнені. Це, так би мовити, середня температура по палаті. У бізнес-центрах, в офісних центрах, які здавали площі в цьому і минулому роках, ця вакантність ще більша. Я вже не кажу про ціни на оренду, які зменшилися вдвічі в порівнянні з докризовим періодом», - підкреслив експерт.

Також експерт повідомив, що інвестиційна привабливість і окупність комерційної нерухомості зараз відчутно впала. «Якщо до кризи потенційний інвестор, який розглядає, наприклад, торговий центр, оцінював, що для окупності інвестицій потрібно 8, а в гіршому випадку 10 років, - це добре, і тоді він звертав увагу на такий об'єкт. А зараз, якщо окупність у потенційного інвестора буде складати до 15 років, це вже вважається хорошим показником», - зазначив він.

Водночас Людкевич підкреслив, що трохи краще йдуть справи з торговими центрами і торговими площами, оскільки в цій сфері ситуацію рятує попит на продукти харчування, одяг та інші товари.

Як раніше повідомляв ForUm, ринок нерухомості України впав на 28%, чере що країна опинилася на останньому місці в рейтингу «ТОП-60» світових ринків нерухомості.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47