Українські підприємці не зможуть найближчим часом придбати валюту, незважаючи на зняття обмежень НБУ. Про це в ході брифінгу заявила голова правління банку Креді Агріколь Євгенія Чемерис.

«Я хочу сконцентруватися на наслідках тих змін, які НБУ ввів з сьогоднішнього дня в постанову №540. А саме на ослаблення обмежень, що були введені раніше. Одне з них тепер дозволяє купівлю валюти під імпорт без ввезення товарів і послуг на територію України. Потрібно чітко розуміти, що в цій сфері багато можливостей для порушень. Але є і законні транзакції, які, на жаль, страждали ці 2 місяці», - констатувала Чемерис.

Вона позитивно оцінила зняття частини обмежень, які блокували роботу бізнесу.

«Останні 2 місяці стогнали і пищали деякі компанії. Вони ж лобіювали зняття цих обмежень. Це, наприклад, страхові організації, у яких є перестрахувальники за кордоном. З ними потрібно розраховуватися валютою. Але, незважаючи на те, що обмеження знято з сьогоднішнього дня, навряд чи всі ці компанії зможуть купити валюту сьогодні або навіть завтра. У нас досить великий відкладений попит, коли імпортери хочуть купити (валюту - Ред.), а експортери не продають. Навіть якщо заводи вироблять і продадуть свою продукцію, то виручка повернеться в Україну ще не скоро. Це означає, що в найближчі дні, тижні виручки від тієї ж металургійної галузі не буде», - зазначила вона.

Голова правління банку Креді Агріколь додала, що рятують ситуацію з дефіцитом валюти в Україні представники агросектору. «У вересні вже був зібраний урожай і навіть щось встигли продати. Але основний продаж буде взимку, тоді ж ми очікуємо більший приплив валюти. Однак цього все одно не вистачить, щоб задовольнити той панічний попит імпортерів, який з'явився у серпні. Те, що компанії, які 2 місяці не могли купувати валюту, тепер чисто теоретично зможуть, - це означає лише те, що вони допущені в чергу, яка існувала і без них. Швидкого задоволення попиту чекати не варто, але і панікувати не потрібно. Від паніки кількість валюти не збільшиться. Не можна продати те, чого немає», - констатує Чемерис.

Нагадаємо, що Національний банк України з 3 листопада скасовує тимчасове обмеження на проведення операцій в іноземній валюті щодо оплати імпорту. У НБУ пояснили, що скасовано тимчасове обмеження на проведення операцій в іноземній валюті по здійсненню розрахунків щодо імпортних операцій без ввезення товару на територію України, а також на здійснення платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена на територію України і здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

99