Уряд, погашаючи євробонди НАК «Нафтогаз України», проведе емісію. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«Не можу сказати, що НБУ подарує валюту «Нафтогазу». Звичайно, буде знайдено спосіб, як це оформити. Зазвичай такі речі робляться за стандартною схемою. Думаю, цього разу вона також буде використана», - вважає Суслов.

Екс-міністр зазначив, що ця схема є емісією.

«Мінфін випускає ОВДП, поповнює ними статутний фонд «Нафтогазу». Це державні папери, вони вважаються надійними. Статутний фонд часто так поповнюється, потім НБУ викуповує ці папери, поповнюючи свій портфель цінних паперів, який зростає дуже швидко. Але кожна така купівля - це фактична емісія. Нехай не пряма, а опосередкована - через механізм цінних паперів, але НБУ вкидає нові гроші», - пояснює колишній чиновник.

За його словами, це один із головних чинників девальвації гривні.

«Оскільки потім ці гроші пред'являються для купівлі валюти «Нафтогазом» для розрахунків за зовнішніми постачаннями, боргами. Це один з основних механізмів розкручування інфляції. Так не повинно бути. Якщо уряд хоче тримати низькі ціни на енергоносії, він має субсидувати ці ціни за рахунок доходів бюджету. Якщо не хоче і не може, тоді мова йде про підвищення цін на ЖКП. Але очевидно за програмою співпраці з МВФ, що це (основне підвищення тарифів - Ред.) буде зроблено після виборів», - прогнозує він.

Нагадаємо, що, відкриваючи 1 жовтня засідання Кабміну, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що уряд почав процедуру погашення єврооблігацій «Нафтогазу» і виплату відсотків за ними на загальну суму в 1,67 млрд дол. Оскільки таких грошей у «Нафтогазу» немає, необхідну валюту буде продавати Нацбанк, про що повідомила його глава Валерія Гонтарева.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20