Держава має взяти на себе відповідальність за держпідприємства і не передавати їх під контроль олігархів. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політик, народний депутат України кількох скликань Тарас Чорновіл.

Він вважає, що коментувати рішення уряду про розміщення «пробних пакетів» акцій - до 5% - підприємств, що належать державі, на західних біржах, потрібно керуючись детальною інформацією. «Що стосується наших акцій стратегічних підприємств, то треба дивитися за кожним із них окремо. Очевидно, є ті підприємства, з якими потрібно діяти дещо обережніше. Зокрема, це стосується казенних підприємств військової сфери. Загальної картини я тут поки що не бачу», - пояснив він.

«Що стосується гірничо-збагачувальних комбінатів, деяких хімічних підприємств, то тут є одна маленька деталь. У всьому світі свята і недоторканна - це приватизована власність. Її чіпати не можна. Іноді бувають процеси націоналізації або вилучення, пов'язані з воєнним станом. Також іноді буває те, що у нас називають реприватизацією. Але це ті кроки, бачачи які інвестор тікає з країни з усіх ніг. А навіть тих зароблених, доданих до держбюджету коштів, здобутих на криворізькому комбінаті під час реприватизації, не вистачило, щоб покрити загальні втрати від розуміння того, що в країні немає стабільної поваги до власності. Але! Все це стосується приватизованих підприємств, що належать комусь, до яких держава не має ніякого, навіть найменшого стосунку», - акцентував політик.

Чорновіл додав, що величезна кількість державних підприємств підконтрольні олігархам. «Є у нас величезна кількість підприємств, де держава є стовідсотковим власником або має контрольний пакет акцій. Але чомусь у нас держава такими підприємствами керувати не хоче. Боїться і все. Немає директорів. Міністерства величезні є, спеціальні відділи - а знайти управлінця держава не може. І виходить, що цій армії чиновників даремно платять зарплату. А ці підприємства віддаються під контроль того чи іншого олігарха», - обурився він.

«У всьому світі це називається дуже просто: корупція на державному рівні в особливо великих і небезпечних розмірах. Якщо держава є власником або одним із головних власників, то вона визначає свого представника, який буде управляти, керувати, розвивати, забезпечувати, щоб нічого не вкрали. А на зборі акціонерів держава, власник контрольного пакету акцій повинні визначати, куди піде прибуток: до держбюджету або на модернізацію підприємства», - додав Чорновіл.

Як приклад Чорновіл навів ситуацію, коли державне підприємство «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», яка отримала контроль над Вільногірським та Іршанським комбінатами, перейшло з-під контролю Дмитра Фірташа Ігорю Коломойському. «Вийшло, що ГЗК був переданий в особисте управління пану Фірташу, який не витратив коштів на приватизацію, не зацікавлений витрачатися на модернізацію, адже підприємство не його власне, з нього лише потрібно викачати прибуток. І претензій за викачані ресурси бути не може, адже підприємство не захоплювалося, не купувалося, а просто надано людині, яку формально пов'язати з ним не можна. Це абсурд», - розповів він.

«Якщо ми абсурд виправляємо, забираючи щось у Фірташа, це правильно, корисно і добре. Але! Це ж не означає, що все потрібно віддати під контроль Коломойського, що так само абсолютно неприйнятно і неприпустимо... Якщо забрали щось у Фірташа - це гідне оплесків. А коли віддають Коломойському - значить, поміняли шило на мило», - заявив Чорновіл.

Політик упевнений, що держава має або сама контролювати свої підприємства, або продати їх. «Держава повинна сама найняти підконтрольного собі управителя із співробітників профільного міністерства, або навіть іноземного менеджера. Керівник не повинен належати до якоїсь бізнес-групи, а підприємство має працювати на користь держави. Якщо держава не може знайти такого менеджера, не в змозі керувати підприємством - об'єкт потрібно виставити на приватизацію, продати й отримати прибуток. Не повинно бути так, що хтось не вклавши ні копійки, збирає всі вершки», - підсумував Чорновіл.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом