ТИМОШЕНКО Ю.В. – Шановні члени уряду та гості сьогоднішнього відкритого засідання, ми розпочинаємо зараз відкрите засідання уряду, яке присвячено звіту уряду, підведенню підсумків роботи за перші 100 днів.

Я, шановні друзі, думаю, що перші 100 днів в історичному вимірі, це просто маленька мить. Але для нашого динамічного життя, яке дає нам постійно політичні сюрпризи, 100 днів – це достатньо велика відстань, за яку вже можна підводити проміжні підсумки.

І зараз я хотіла б, щоб наше засідання уряду було побудовано наступним чином: безумовно, я спробую дати і вам, і суспільству знання про те, які ключові досягнення зробив наш уряд за перші 100 днів роботи. Потім я хотіла б надати слово міністрам для того, щоб вони також лаконічно і чітко могли і прозвітувати перед суспільством, і дати знання про те, які кроки вперед ми збираємося робити на саму короткострокову і також довгострокову перспективу.

Я зараз розпочну свій звіт, перейду до трибуни. Розпочати я хотіла б свій виступ з того, що, все ж таки, висловити подяку всій нашій демократичній команді за те, що ми пройшли важкий шлях, за те, що ми, починаючи з 2004 р., робили героїчні зусилля для того, щоб зробити таку унікальну ситуацію в країні, коли Президент країни, Верховна Рада України, більшість її, Уряд України має демократичну більшість, і сьогодні, на перший погляд, абсолютно нічого не перешкоджає втіленню тих реформ, які ми з вами мріяли останні 17 років зробити реальністю нашого життя.

Я вважаю, що всі дріб’язковості, всі незручності, всю суєту нам потрібно прибрати із демократичної команди, із усіх без виключення органів влади для того, щоб показати суспільству і далі потужний поступ. Але нам за 100 днів є чим звітувати. Є чим звітувати тому, що, мені здається, вперше в Україну прийшов той монолітний, я би сказала, з політичної точки зору, красивий уряд, який не має абсолютно на меті здобувати якісь свої статки, не має на меті використати декілька місяців перебування при владі для того, щоб збагатити свої рахунки, це той уряд, пріоритетом якого, безумовно, є національний інтерес, інтерес кожної людини. І я думаю, що саме ця якісь уряду говорить про те, що в Україні багато що вже змінилося. І я сьогодні пишаюся кожним міністром, який не дає лобістських завдань, який не створює проектів постанов, які відрізають від державної власності або шматок землі, або шматок підприємств, не забирає потужності і можливості у держави. І за це, я перш за все, хочу подякувати кожному міністру.

І саме це дає нам сьогодні можливість сказати, що ми докорінно змінили і підходи до формування наших планів, і втілення їх у життя. Ви знаєте, що ми зробили не просто програму „Український прорив: для людей, не для політиків”, а ми зробили всенародне обговорення цієї програми. У нас були долучені до обговорення і експертні кола, і наукові кола, і громадськість, і ми отримали програму, яка, дійсно, може дати прорив в усіх сферах нашого життя.

Але питання в тому, що ми два місяці тому цю програму передали до парламенту і до сьогодення ця програма ще не затверджена. Це говорить про те, що, на жаль, деякі сьогодні ще органи влади живуть інтригами, а не бажанням принести своєму суспільству, Україні результат. Але незважаючи на те, що два місяці парламент не спромігся затвердити програму, ми її вже практично виконуємо і, більше того, я думаю, що може так статися, що ми її виконаємо до того, як парламент, все ж таки, здатний буде її прийняти. У нас жодного дня немає затримки або зупинки.

А для того, щоб ми мали можливість чіткіше підійти до виконання наших з вами функцій, ми з вами зосередилися не на тактичній суєті, а виключно на стратегічних реформах. І цим також наш уряд відрізняється від попередників. Ми з вами запланували для кожного міністерства 5 пріоритетів, і кожен з цих пріоритетів – це глибока, фундаментальна, структурна, якісна реформа. І це, якраз, і є сутність нашої роботи. За три місяці ми не тільки досягли результатів, про які ми зараз будемо говорити, за три місяці ми розробили концепції, а іноді, навіть, вже і законопроекти, а по деяких міністерствах ці ключові стратегічні законопроекти навіть передали до Верховної Ради. І це значить, що за 3 місяці ми не тільки досягли результатів, про які я зараз буду говорити, а заклали фундаментальну позицію для всіх стратегічних перетворень в Україні.

І, все ж таки, до досягнень. Я думаю, розпочати потрібно з того, що ми з вами 5 лютого 2008 р. на засіданні Генеральної ради СОТ, все ж таки, здобули рішення про приєднання України до СОТ. І це той крок, який багато років не міг зробити жоден уряд. Але більше того, в стислі терміни ми вже започаткували переговорний процес з ЄС про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, причому зону вільної торгівлі максимально поглиблену, яка включає всі її фактори.

Ми також приступили з вами до розроблення поширеної угоди співпраці між ЄС і Україною. Про що йде мова? Це дійсно є крок, який свідчить про те, що Україна почала інтегруватися в світовий політичний, економічний простір, і це значить, що ми припинимо займатися і в економіці, і в політиці хуторянством і обмеженістю самі для себе, а станемо невід’ємною частиною нормального функціонування світового організму.

Я також хотіла би зупинитися ще на одній ключовій події, яку ми з вами зробили. Ми отримали з вами уряд і отримали з вами владу, практично не маючи по одному з наших стратегічних планів – це участь України, а власне, прийняття Україною Євро-2012 – жодного збалансованого плану, жодного ефективно прийнятого рішення.

За цей короткий термін ми зробили збалансований по цілях, засобах і фінансах національний план проведення Євро-2012 і почали щоденно втілювати його в життя. Це стосується розбудови і аеропортів, і готелів, і автомобільних доріг. Сьогодні всі процеси поставлені абсолютно на робочі рейки і ми маємо всі підстави сказати, що Україна до такої події буде готова, якщо ми таку динаміку і такі тенденції будемо зберігати.

А тепер декілька слів про ті досягнення, якими наш уряд дійсно може пишатися. І розпочати хочу з того, що ми іноді чуємо з вами від політичних сил, від окремих керівників, в тому числі і від опозиції, такий закид: „Цей уряд займається популізмом, цей уряд дає солодкі цукерки, – це я цитую, – але нічого реального не робить для того, щоб зростала економіка”. Ви знаєте, в принципі, право опозиції критикувати.

Але я хочу нагадати, що всі політичні сили, на вибори коли йдуть, вони ходять туди лівими за переконаннями. І якщо відкрити кожну передвиборчу програму кожної політичної сили, кожного політика, ви там побачите зростання зарплат, пенсій, повернення заощаджень, збільшення робочих місць і т.д., соціальна підтримка суспільства. А коли політики приходять, то чомусь вони забувають, що вони ходили з лівими і соціальними гаслами, і стають лібералами, власне, будують свій власний бізнес, підпорядковують владу побудові свого власного бізнесу і забувають про ті обіцянки, які практично вони дають на кожних виборах. І якщо гасло нашого уряду „Сказали – зробили!”, то, на жаль, гасла деяких політичних сил є такими – „Сказали – забули”. Ми з таким гаслом жити з вами не будемо.

Тому для того, щоб нам не закидали такі пустопорожні критичні зауваження, я хочу розпочати з того, що життя, яке будує уряд для людини, для кожного громадянина, починається з економічного зростання в країні, починається з розвитку виробництва в усіх його галузях і сферах. І тому, якщо ми мали протягом 2007 р. абсолютну тенденцію щомісячного падіння темпів зростання ВВП, починаючи від січня 2007 р. і до грудня, і, на жаль, це завершувалося тим, що це падіння практично не зупинив попередній уряд. Ми з вами переломили цю тенденцію і ми з вами здобули з 4,9 приріст ВВП в січні вже в лютому 6,7 % такий показник.

Це говорить про те, що ми не тільки зупинили тенденцію падіння темпів зростання ВВП, а ми ще за цей короткий термін змінили і структуру зростання валового внутрішнього продукту. Я вам поясню, чому. Тому що коли ми проаналізували економічні показники, то ми зрозуміли, що попередній уряд таке зростання демонстрував не за рахунок ключових галузей, а за рахунок такого гнучкого показника, як оптова торгівля. Що таке для них оптова торгівля? Це коли, в тому числі, і за рахунок колосального обсягу державних фінансів закуповувалися через багато ланцюгів товари в 2, 3, 4 ціни вище, ніж вони є на ринку.

Таким чином, оптова торгівля у нас нарощувала такі показники, якими вони пишалися. Ми дійсно знову, як і у 2005 р., змінили ці речі. Ми зараз повністю зосереджуємо свою діяльність саме на темпах зростання в ключових галузях.

Я хочу зараз звернути увагу на слайд, який ви бачите. Це практично ключова галузь – промислове виробництво. Ви бачите, яке радикальне падіння відбулося за останні місяці роботи попереднього уряду, і бачите, що зробив наш уряд нашою грамотною економічною політикою. Ми практично падіння, яке нам залишилося, яке ми маємо, перетворили в радикальне збільшення. Вже в лютому ми приріст до відповідного місяця попереднього року показали в обсязі 11,5 %. Я думаю, що дійсно уряду є чим пишатися і якими показниками економічного зростання треба пишатися.

Друга складова – це легка промисловість. Ось, будь ласка, легка промисловість – як виглядала у попередників і як виглядає в перші місяці нашої з вами роботи. Ви бачите радикальне зростання. Сьогодні ми приріст до відповідного місяця в лютому маємо 9,5, коли нам здали це господарство, в прирості 1,9 %.

Наступне – виробництво харчових продуктів, напоїв і т.д. Останнє, це треба мінімізувати, я маю на увазі тютюнові вироби. Йдеться про те, що ми отримали різке падіння, зараз маємо майже за січень і лютий місяць 10,9 і 12,9 %. Ви бачите, на скільки це відрізняється від того, що робив попередній уряд.

Наступне, про що я хотіла би сказати, – це виробництво будівельних матеріалів. Ви знаєте, що виробництво будівельних матеріалів – це та галузь, яка практично відображує тенденції, які нас очікують у найближчі часи по зростанню обсягів будівництва. Ви бачите, який стрибок, – практично з 8,4, який нам залишився у спадщину, до 33,8 % приросту до відповідного місяця попереднього періоду.

Я можу також продемонструвати вам металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів. Ви бачите тенденції абсолютного падіння змінені на тенденції зростання. Машинобудування, де дуже приємно також змінена тенденція, і ми бачимо зростання.

Окремо хочу приділити увагу сільському господарству. Я думаю, що тут цілком красномовно, абсолютно, ми бачимо, що відбувається, і зараз ми йдемо з вами впевнено на зростання цих показників, і ми з вами очікуємо врожай, якого, можливо, за попередні періоди ми навіть міряти не могли. У нас Міністр аграрного виробництва зараз посміхається, тому що у нас за скромними оцінками йде мова про 40 млн. тонн зерна, а за його таємними оптимістичними оцінками – до 50 млн. тонн зерна. Дай Бог, щоб все відбувалося так, як у нас відбувається сьогодні. Я думаю, що весняно-польові роботи у нас повністю підготовлені так, як мусять бути підготовлені.

Так само вантажообіг транспорту. Тут, я думаю, що ті кроки, які зробив Міністр транспорту за перші буквально тижні, коли він вичистив і прибрав всі штучні і лобістські пільги, коли він повністю прибрав корупцію при встановленні тарифів на вантажні перевезенням, – от вам, будь ласка, результат. І не думайте, що такі результати є випадковими. Це результати щоденної наполегливої праці кожного міністра, по яких галузях я зараз даю результати, і я думаю те, що вони сьогодні працюють практично безперервно, я маю на увазі, живуть у своїх кабінетах і те, що їм скоро потрібно буде на лацкан укріпити адресу їх власного будинку для того, щоб вони не забули, де вони живуть, де у них справжня адреса життя, не кабінет урядовий, а у них ще є десь там родина, вони про це забули на цей період і вони дають такі результати. Я думаю, що це є прекрасні показники.

Я не буду більше проходитися по галузях, тому що практично майже всі галузі дали стрімке позитивне зростання, називається це одним словом „зростання економіки”, і це дає нам підстави говорити про те, що ми можемо зробити політику в країні, яка спрямована на забезпечення життя конкретної людини.

У нас залишається і виклик, це виклик, який нам подарували в спадщину наші попередники, цей виклик називається інфляційні процеси. Ми, дійсно, сьогодні мусимо зосередити наші зусилля на тому, щоб та інфляція, яку нам залишили попередники, а інфляція, ви знаєте, має пролонговану дію, а ми отримали майже 17 % за рік, це абсолютний рекорд по країнах Європи, від попередників. Нам сьогодні мінімум півроку потрібно для того, щоб вгамувати те колосальне зростання інфляції, яке було в попередньому році, і поставити всі інфляційні процеси в межі запланованих нами планів макроекономічних показників.

Чи здатні ми це зробити? Безумовно, здатні. Я хочу показати вам, як зростала поквартально інфляція в попередньому році. Ви бачите, яке стрімке зростання. І те, що нам залишили, безумовно, є таким викликом, з яким нашому уряду доведеться ще не один місяць працювати. Але сьогодні ми бачимо позитивні тенденції в тому, що по таких ключових продуктах, як, наприклад, олія соняшника, з вчорашнього дня, коли повністю впорядкували всю систему на ринку, це і цукор, думаю, в найближчі 2 місяці ми зробимо і по інших позиціях, головних 32-х позиціях, які споживають люди, також прогрес, який стабілізує абсолютно всі інфляційні процеси.

Я хочу вам ще раз сказати: за півроку наш уряд справиться з цим ганебним явищем, яке називається інфляцією, і яке залишено нам попереднім урядом в спадщину.

А тепер давайте подивимося, а чи змогли ми цей колосальний економічний темп, який зараз демонструє наш уряд, повністю спрямувати на те, щоб це відчула кожна людина. Ви пам’ятаєте попередні уряди, які пишалися і тішилися зростанням ВВП, який абсолютно не конвертувався в доходи, зростання добробуту кожної родини і кожної людини. Цей ВВП вивітрювався на офшорні рахунки олігархів і завершувався тим, що вони потім, будучи при владі, купують по 80 млн. фунтів стерлінгів собі будинки і дивують весь світ. І ВВП саме туди і перетікало. Сьогодні ми живемо для кожної людини в нашій країні. І саме тому я хотіла би також вам сказати, що на базі детінізації всіх економічних процесів у країні ми сьогодні вивели на прозорі процедури поводження з земельними ресурсами, ми вивели сьогодні на прозорі процедури поводження з надрами в Україні, коли ми прийшли і побачили, що сотні і сотні ліцензій на використання надр були роздані лобістським структурам, які оточували уряд, були роздані друзям, однопартійцям, сватам і кумам. Ми завершили цю тему. І ми зараз все, що роздано по надрах в Україні, потрошку повертаємо в нормальне законне русло. І кожна ліцензія сьогодні буде видаватися виключно прозоро, і будуть враховуватися державні інтереси. І дивно, що в нашій країні, яка живе в цивілізованому світі в ХХІ столітті ще не функціонував закон про розподіл продукції, коли, якщо даєш ліцензію на розробку надр, то тоді потрібно хоча б 60 % цього продукту по собівартості віддати державі, а інше залишити інвестору.

Наша попередня влада, вірніше, не наша, а їхня попередня влада, вони роздавали надра, не ставлячи від держави ніяких умов. І 100 % продукту, і нафти, і газу, який видобувається, залишався чомусь окремим компаніям, а держава від цього отримувала тільки проблеми з екологією. Зараз все це докорінно міняється. Чесна приватизація, чесне поводження з землею, з надрами, чесне повернення податку на додану вартість, про який я скажу далі, нормальна сплата податків, це стає крок за кроком нормою життя нашої країни.

А тепер прекрасні результати, які я хотіла би продемонструвати, і це робота Міністерства фінансів, і Податкової нашої команди, яка сьогодні зайшла на ці посади. Подивіться, будь ласка, цей дуже і дуже знаковий слайд. Це надходження основних податків до загального фонду державного бюджету. Красномовний слайд. Я вам поясню, чому. Тому, що ми повторюємо ті рекорди детінізації економіки і податкової системи, не збільшуючи податків, які власне дають можливість наповнювати бюджет, і показують, яке справді ВВП є в країні.

І подивіться, будь ласка, податок на прибуток підприємств (перша колонка). Якщо ми візьмемо січень – лютий минулого року до січня – лютого 2008 р., приріст майже на 62 %. Це якраз і є наслідок детінізації економіки, це якраз і є результат того, що ми стаємо на шлях чесної сплати податків.

І можу ще показати вам той результат, який ми досягли по ПДВ, – 76 %! Уявіть собі, яка кількість мільярдів грошей виведена сьогодні з тіньового сектору і зарахована до бюджету. Я думаю, що всім вам очевидно, що це є десятки мільярдів гривень, які ми вже можемо використовувати для ефективної розбудови країни, кожної її галузі і в цілому системи нашого життя.

А тепер друге. Ви пам’ятаєте 2005 р.? Програму "Контрабанді – СТОП!". І, коли нас так грубо звільнили з посад, не пояснюючи нічого, не зважаючи на якісні результати і якісні реформи, які робив наш уряд, то ми тоді мали унікальні результати по роботі "Контрабанді – СТОП!". Сьогодні ми їх повторили всього за 3 місяці нашої роботи. Сьогодні я можу сказати, що „Контрабанді – СТОП!” – це дійсно програма, яка дає нам результат. І я думаю, що Хорошковський В.І., який сьогодні очолює митницю, ця людина абсолютно на місці, і він, я думаю, може звітувати про те, що ще місяць-два і в Україні навіть птах без обмитнення через кордон не пролетить. Тобто буде функціонувати нормально система. І після того, як уряд звільнили, програма „Контрабанді – СТОП!” замінилася програмою „Контрабанді – wellcome”, тобто заходь спокійно і опановуй внутрішні ринки України.

Як наслідок – падіння виробництва м’яса, тому що контрабанда заполонила практично весь торговий ринковий простір України. Як наслідок – зменшення площ посіву цукрових буряків і т.д. Це миттєво вплинуло на обсяги виробництва в сільському господарстві, в легкій промисловості, і ми бачили з вами радикальне падіння.

Сьогодні зовсім інші тенденції. Я хотіла б, щоб просто суспільство і світ почули, що робота програми „Контрабанді – СТОП!” – це практично вдвічі збільшення доходів бюджету від обмитнення товарів і це збільшення щоденних надходжень достатньо, я б сказала, радикальне. І ми сьогодні маємо тенденції і далі збільшувати і збільшувати ці надходження і закривати всі шляхи контрабанди.

Я думаю, що ми, якщо мали 7 млрд. в лютому доходів від митниці, у нас є всі підстави розраховувати на те, що в березні ми будемо мати з вами ще на 1 млрд. більше, і це є динаміка, яку, я думаю, ми доведемо до дуже серйозних обсягів, я навіть зараз не хочу говорити, до яких, тому що обсяги контрабанди в Україні були безмежними. І нам зараз деякі макроекономісти закидають: „У вас змінилося торгівельне сальдо в Україні. У вас зменшується експорт, зростає імпорт, і Україна стає імпортоорієнтованою державою”. Я хотіла б цим макроекономістам лукавим сказати, що треба глибоко розуміти економічні процеси, а не дивитися так, як це зручно, для того, щоб критикувати уряд. Ми сьогодні легалізуємо імпорт, який реально завжди був в Україні. І просто цей показник реального імпорту прикривався контрабандою, корупцією на митниці і практично руйнуванням внутрішнього ринку товаровиробників. В тому числі кажуть: „У вас же експорт зменшується радикально”.

Шановні друзі, не експорт зменшується, а ми зупинили потоки фіктивного експорту, коли, крім паперу і пустих коробок, нічого з України не експортувалося. Коли легендарні попередні уряди знімали мільярдні хабарі за те, що вони оформлювали фіктивний експорт і повертали з державного бюджету ПДВ, іноді обсяг такого незаконно повернутого ПДВ по фіктивному експорту досягав 4-5 млрд. грн. на рік. Я хочу, щоб ви уявили ці суми.

Я очікую сьогодні від Податкової адміністрації розбору цієї ситуації, з’ясування цієї ситуації. Дуже сподіваюсь на підтримку Генеральної прокуратури, СБУ для того, щоб ми прослідкували рух кожного фіктивно експортованого товару чи то будь-який продукт і отримали для суспільства цифру, як його обирали за останні, я би сказала, 5-7 років, коли навчилися фіктивно експортувати товари.

Тому у нас дійсно буде мінятися торговельне сальдо, у нас дійсно буде по обліку збільшуватись імпорт і зменшуватись експорт. Але це говорить не про реальні погані економічні процеси, а про легалізацію справжніх потоків товарів на кордонах. Тому програма „Контрабанді – СТОП!” дає Україні статус держави, яка дійсно має прозорі процедури.

Що стосується створення бізнес-середовища в Україні здорового, здорового інвестиційного клімату, рівних умов для всіх абсолютно бізнес-структур, які працюють в Україні. Ви знаєте, що ми цей процес сьогодні успішно проводимо. В Уряді України створена Рада інвесторів, причому Рада інвесторів, яка не спостерігає за тим, як щось роблять міністри і міністерства, а Рада інвесторів у нас займається тим, що разом з міністерствами розробляє проекти законів, робить їх такими, як потрібно і Україні, і бізнес-середовищу. Я думаю, що якщо Верховна Рада почне виконувати свою пряму функцію, то за місяць-два ми приймемо всі закони, які останні 10 років чекали інвестори в Україні. І вони напишуть ці закони, а не продажні політики для окремих структур заради створення окремого інвестиційного клімату для своїх корпорацій.

Я переконана в тому, що наша така монолітна співпраця з Радою інвесторів дасть нам відповіді на всі питання, і Україна стане найкращою інвестиційною країною і буде мати найкращий інвестиційний клімат, який можуть мати, як мінімум, країни пострадянського простору, а краще, щоб ми були найефективнішими серед європейських країн і, думаю, що така ситуація у нас може бути.

Я думаю, як один з показників того, як працює, все ж таки, співпрацює влада і бізнес, це є показник відшкодування податку на додану вартість. Якщо за січень-лютий 2007 р. експортерам було відшкодовано 2,5 млрд. грн., то в січні-лютому 2008 р. – 4,1 млрд. грн., а заборгованість по відшкодуванню ПДВ там, де термін перевірки сплинув, 60 днів, зменшилася на 1 млрд. грн. Це говорить про те, що ми займаємося тим, щоб більше експортери ніколи не платили від 30 до 50 % відкату славним урядовцям за те, що їм повертають експортне ПДВ. А ми ще місяць-два і будемо мати повністю автоматизовану систему повернення ПДВ, яка взагалі не буде передбачати ручного втручання будь-якого податківця або урядовця. І ми продемонструємо бізнесу, як можна працювати так, що передвіки по ПДВ будуть відбуватися не в прикладному режимі, коли з автоматами клали підприємців на підлогу і загрожували їм практично зброєю, а перевірки будуть відбуватися в автоматизованому режимі комп’ютером, а не заходом податківців до окремих бізнес-структур.

Власне, все, що стосується економічного зростання, прозорості, детінізації, боротьби з нечесними і нечистими процедурами, власне, я сказала про тенденції, які є в Україні. І далі кожне наше економічне досягнення ми конвертуємо в доходи родини і кожної людини. І ми, дійсно, виконуємо наші зобов’язання, а не робимо вигляд, що ми виконуємо зобов’язання. І тому, зверніть, будь ласка, увагу на зростання реальних доходів населення.

От, будь ласка, ви бачите динаміку. Що толку з того, що попередній уряд кичився зростанням фіктивного валового внутрішнього продукту. Подивіться, абсолютно пряма лінія щодо реальних доходів населення скорегованих на інфляцію. А тепер подивіться, як працює наш уряд. Ми, дійсно, все, що заробляємо сьогодні, спрямовуємо на економічне зростання в першу чергу, а потім на збільшення реальних доходів людей. 23,4 % – це, якраз приріст до відповідного періоду минулого року зростання реальних доходів населення. І ви бачите, що навіть ті інфляційні процеси, які залишились в залишок нам, в спадщину від попереднього уряду, не можуть зруйнувати зростання реальних доходів людей.

А тепер подивіться на реальне зростання зарплати, та ж сама картина. І вона стосується в тому числі і тих, хто працює в бюджетній сфері – і лікарів, і вчителів, і бібліотекарів, і безліч інших людей, які працювали на копійки. Але ці процеси не зупинені, ми будемо постійно конвертувати економічні успіхи державні в успіхи кожної людини. Реальна зарплата – приріст 15,5 %.

Ще нам досталася в спадщину така річ, як заборгованість по виплаті зарплати, – 163 млн. Ви бачите, що майже на 30 млн. ми скоротили заборгованість по зарплаті, і зараз ми нарощуємо темпи скорочення заборгованості і сподіваємося, що за півроку ми попрощаємося з цією заборгованістю повністю.

Підвищення мінімальної зарплати – 31,3 %, і це тільки по квітень місяць, і це не останнє підвищення. Друге півріччя також буде мати підвищення мінімальної зарплати і ми будемо і далі робити так, щоб люди ставали заможнішими, а ціни були приборкані і ставали нижчими.

Ще питання – це мінімальна допомога по безробіттю для застрахованих і незастрахованих осіб. Для застрахованих осіб – на 32 % збільшена мінімальна допомога по безробіттю, мінімальна допомога по безробіттю для незастрахованих осіб – на 50 %. Це теж є захист людей, які тимчасово опинилися без засобів практично для життя, без коштів і без роботи.

Тепер пенсії. Скільки я на своєму політичному віку пам’ятаю виборів, всі говорили одну фразу: „Ми приберемо зрівнялівку у виплаті пенсій. Ми зробимо так, що пенсіонери будуть отримувати пенсію в залежності від стажу, зарплати і в залежності від того взагалі, на якій роботі вони були, на шкідливій роботі, чи вони просто були на такій роботі, яка, власне, зберігала їх здоров’я”. Все це наш уряд вперше врахував і ми зробили не просто підвищення пенсій, а ми зробили суттєву, я би сказала, навіть масштабну диверсифікацію виплати пенсій у залежності від стажу, в залежності від середньої зарплати і в залежності від шкідливості праці, яка була під час трудового стажу. Ми зробили таку диференціацію, що зараз кожен пенсіонер, можливо, і не задоволений тим, що одним підняли пенсію на 300 грн., другим підняли пенсію на 10 грн., але це підняття пенсії відбувалося виключно в залежності від трудового стажу і середньої заробітної плати.

І ми отримали в середньому по Україні, якщо брати грудень до грудня, зростання пенсії на 37 %. Але в той же час, подивіться, яка відбулася диференціація. Покажіть, будь ласка. Ви бачите, що практично сьогодні в країні мало залишилося пенсіонерів, які мають однакову пенсію, тому що вона вкорегована буквально до гривні. І сьогодні кожен пенсіонер відчуває, що до нього поставилися справедливо.

І ми ще покінчили з таким ганебним явищем, коли пенсія розраховувалася по середній заробітній платі, яка була ще за "царя Панька" порахована, а сьогоднішня середня заробітна плата для працівників тієї ж галузі, тих же підприємств іноді складала в два рази більше, але це не враховувалось у підрахунку пенсій для людей. Ми для того, щоб збільшити зараз пенсії, взяли сучасну середню заробітну плату, і відносно сучасної середньої заробітної плати зробили диференціацію нарахування пенсій. Ви бачите, що є люди, які отримали від 10 до 50 грн., є люди, які отримали від 50 до 100, і від 100 до 200. Це практично головна група пенсіонерів, які отримали такий приріст.

Є люди, які працювали на особливо шкідливих роботах, які працювали там, де потрібно було вже давно їм підвищити пенсії. Таких людей небагато, але вони іноді отримали зовсім радикальне підвищення пенсій (ви бачите це по таблиці, яка у вас перед очима).

І в цілому, я прошу показати. Ось приблизно градація сьогоднішніх пенсій від мінімальних пенсій до максимальних, як вони розподіляються сьогодні, яка кількість пенсіонерів, який розмір пенсій має. І ви бачите, що дійсно із зрівнялівкою в пенсійному забезпеченні раз і назавжди покінчено. Але це не значить, що ми зупинилися, категорично не значить.

Я можу вам сказати, що в найближчий час (покажіть наступний слайд), з 1 квітня ми покінчимо з тим просто недопустимим явищем, коли в країні є пенсіонери, які в порушення Конституції отримували менше прожиткового мінімуму. І це значить, що у нас було майже 2 млн. пенсіонерів, які не дотягували до прожиткового мінімуму. З 1 квітня буде поставлена крапка, у нас не буде з 1 квітня жодного пенсіонера в країні, який би отримав менше прожиткового мінімуму.

Це значить, що для мінімальних пенсій на одного утриманця в разі втрати годувальника та непрацюючого інваліда пенсія з 1 квітня збільшиться в 1,7 рази, мінімальна пенсійна виплата на двох утриманців в разі втрати годувальника – в 2 рази і мінімальна пенсійна виплата на трьох утриманців в разі втрати годувальника – в 2,5 рази. Крім того, люди, які отримували нижче прожиткового мінімуму, все це буде вирівняно.

Ще одне досягнення уряду, яке свідчить про те, що наш уряд сказав і зробив, а не сказав і черговий раз, як деякі політики, просто ввів в оману, це виконання Закону „Про дітей війни”. Це стосується 6 млн. пенсіонерів у нашій країні, і наш уряд зробив просто крок, який обіцяли всі політичні сили, – ми прирівняли дітей війни до учасників війни, практично всі вони стали учасниками війни, і вони отримали добавку саме згідно Закону „Про дітей війни” кожний до своєї пенсії, і ця добавка на рівні 47 грн. – так, як отримували учасники війни. Зрівняння цих статусів, безумовно, є виконання Закону „Про дітей війни”.

Ще ви знаєте, скільки велося розмов про демографічну ситуацію в країні, про те, що у нас смертність перевищує народжуваність, про те, що ми маємо колосальні проблеми із забезпеченням у найближчій стратегічній перспективі пенсійних фондів, і все, що стосується зміни демографічної ситуації, безумовно, стосується як підтримки тих родин, які народжують дітей, так і підтримки тих людей, які мають багатодітні робити і які в принципі мають дітей, але не мають фінансів для того, щоб дітей протягом 3-х років забезпечувати всім необхідним.

Тому наш уряд, якщо ви пам’ятаєте, вводив доплату на народження дитини, я хочу вам нагадати, це було 8,5 тис. грн., і потім ми зрозуміли, що цього є недостатньо. Я хочу трошки зняти напругу і сказати, що ми нещодавно розмовляли з Віктором Михайловичем і він каже, що коли я доповідала чергову програму на нашому зібранні, то Віктор Михайлович налив мені стакан води, хотів принести і трошки допомогти Прем’єр-міністру доповідати, тоді Турчинов сказав: „Не неси їй воду, бо вона ще дві години буде доповідати”. Я дякую, що воду принесли. Я буду скорочувати виступ і буду робити його більш лаконічним.

Тому, що стосується збільшення розміру допомоги при народженні дитини. Мова йде про допомогу на першу дитину, другу, третю і всіх наступних дітей, яких родини подарують Україні. У нас є сьогодні виконане наше зобов’язання і, більше того, повністю профінансоване, на народження першої дитини 12 тис. 240 грн., на народження другої дитини – 25 тис. грн. і на народження третьої дитини – 50 тис. грн. Я думаю, що більшість родин думали, що це просто передвиборчі розмови. Ми довели, що ми відповідаємо практично за кожне наше слово перед суспільством, яке сказано під час виборчої кампанії.

Розмір допомоги на дітей у багатодітних сім’ях. З 1 квітня у нас буде збільшено рівень забезпечення прожиткового мінімуму на дитину до 6 років на 44 %, з 6 до 18 років – на 82 %.

Окремо хотілося б сказати декілька слів про підвищення мінімальної пенсії інвалідів-чорнобильців, які до того мали взагалі, подивіться, оце була мінімальна пенсія для інваліда-чорнобильця, – 370 грн., це ганьба держави. Це те, що в принципі, кожен уряд міг просто відповідати за цю цифру не тільки перед чорнобильцями, а перед всією країною. Наш уряд підвищив майже у 3 рази, – 1034, це підвищення мінімальної пенсії інвалідів-чорнобильців, у три рази. І я думаю, що ми і далі будемо робити все потужніші і потужніші програми для чорнобильців. Я думаю, це стосується і лікування, і оздоровлення, ми сьогодні маємо позитивні цифри, я просто зараз не втрачаю час, щоб власне динамічно розповісти вам встигнути про всі успіхи.

Тепер заробітна плата, наступне, працівників бюджетної сфери, це стосується вчителів, лікарів і інших працівників бюджетної сфери. Вчителі у нас грудень 2007 до квітня 2008 р. – 14 % буде мати і до кінця року ми будемо мати 27,3 % приросту, по лікарях – аналогічно 14 % і 26,3 %. Власне ми до кінця року зробимо достатньо гарну динаміку зростання заробітної плати, мінімальної заробітної плати для працівників бюджетної сфери.

Тема, яка зібрала навколо себе безліч критиків, безліч людей від політики, від аналітики і просто замовних ораторів – це тема повернення заощаджень. Знаєте, коли критика лунала відносно того, що наш уряд почав повертати знецінені заощадження, я ще раз перечитала всі програми всіх партій, включаючи і передвиборчі програми Президента „10 кроків назустріч людям”. Одна з ключових тез і ключових зобов’язань – це повернення заощаджень людям. І потім повне гробове мовчання.

Коли йдуть на вибори – повернення заощаджень, коли закінчують вибори – це популізм, це інфляція, це ще якісь екзотичні речі. Шановні політики, коли вже ви навчитеся нести відповідальність за свої слова? Коли ви навчитеся за кожне слово звітувати перед суспільством? Тому, коли ви критикуєте цей процес, просто подивіться, як живуть люди, як вони сьогодні, в тому числі і українськими політиками, доведені до крайньої межі виживання?

І повернення заощаджень – це, безумовно, є крок, який є історичним для нашого уряду. Я хочу нагадати всім „лібералам” знову ж від політики, що заощадження людини, її гроші на ощадній книжці – це є приватна власність. Я пам’ятаю, що приватну власність у нас захищають всі, без виключення. Але, коли йдеться про вкрадене підприємство, за яке заплатили 3 копійки замість 3 млрд., то там приватна власність захищена буквально всіма на 300 %: і продажними іноді судами, і продажними політиками, і продажними керівниками.

Як йдеться про жалюгідні копійки, які потрібно людям повернути, – вклади, то це вже не приватна власність. Це вже популізм, це вже нищення економіки, тому що з простою людиною в цій країні уряди просто не привчені ділитися, в они вважають, що все що є в країні, – ресурси, надра, підприємства, зростання ВВП, – це виключно їх власність, декількох кланів, які опанували країну, які сьогодні захищені ще половиною, на жаль, державних установ і деякими силовиками, деякими я говорю, на жаль.

Тому наш уряд зробив те, що не робив жоден уряд – ми почали реально повертати заощадження. Той супротив, який ми відчули на кожному кроці – це та ганебна перешкода, коли і Ощадбанк руйнували, коли і припиняли виплати, коли на місцях деякі керівники обласних ощадбанків, виконуючи партійні політичні замовлення, припиняли виплати, або замість грошей давали людям папірці, що вони мусять прийти за вкладом в 2009 році, коли зараз почали виплачувати не 1000 грн., а менше. Це все є, щоб просто знали це люди, це є нахабний політичний саботаж наших урядових опонентів, це є таємна практика інтриг і руйнації інтересів людей. Я думаю, що ми цю справу доведемо до логічного завершення.

Сьогодні заблокована приватизація чесна, прозора, якісна, яка приводить справжніх інвесторів, а не українських корупціонерів, яка країні в бюджет дає гроші, а не дає гроші тим, хто давав дозволи окремій структурі на приватизацію за копійки, а іншу вартість підприємств брав хабарами. Сьогодні зупинена ця приватизація, вона сьогодні практично доведена до межі зриву з двох причин: для того, щоб не дати уряду залучити в бюджет біля 9 млрд. грн. для виконання бюджету і для того, щоб не дати уряду продовжити програму повернення заощаджень, для того, щоб не дати уряду продемонструвати, як працює чиста і чесна приватизація. Придумуються такі перешкоди, які іноді просто смішно виглядають. Але я не хочу зараз говорити, які особи як і якими методами руйнують приватизацію. Але якщо цей процес продовжиться, то я як Прем’єр-міністр вимушена буду назвати прізвища, назвати документи, якими саботується приватизація і назвати інтереси тих людей, які цю приватизацію саботують.

І можу вам сказати, що наступне засідання уряду я хочу присвятити тому, щоб знову його зробити відкритим і показати результати роботи Криворіжсталі, яка останні 10 років грабувалася, і показати, яка там зарплата, як там збільшується виробництво, як збільшені податки, як проводяться інвестиції і як сьогодні збільшені там обсяги виробництва. Я хочу показати це для того, щоб країна нарешті побачила, що приватизація „а-ля попередня влада” – це корупція, руйнація і нищення, а справжня приватизація, яка вже давно мусила бути розпочата в Україні, – це відродження країни, це справжні господарі, це справжні інвестиції, і справжній соціальний захист людей. І коли ми сьогодні поставили на приватизацію дуже важливі підприємства, то кожен наш крок супроводжується блокуванням, тому що для цих підприємств вже в тіньовому секторі намічені власники, і ці власники вже чекають, коли наш уряд дрогне, і коли можна буде по старій моделі забрати те, що їм обіцяно.

У нас запланована потужна реформа в вугільній галузі, потужна реформа в енергетиці, яка дасть можливість і незалежність отримати енергетичну, і отримати повну систему заощаджень енергоносіїв, і залучити інвестиції в цю галузь, і екологію покращити. У нас заплановані дуже глибокі структурні реформи, але все це іде через приватизацію.

І я хотіла б, що уряд в цій діяльності не стримували і не ставили нам перешкоди.

Я можу цей соціальний пакет продовжувати безкінечно, тому що більш 50 соціальних ініціатив уряду стали реальністю у 2008 році, які стосуються кожної практично людини. Але у нас нашої роботи з вами тільки три місяці. Це дуже-дуже короткий термін. За 3 місяці деякі уряди навіть не могли зрозуміти, в яких міністерствах вони знаходяться. Ми вже зробили досить серйозні кроки вперед, але попереду у нас ще дуже напружена і довга праця. І нам потрібно буде кожні 100 днів звітувати і демонструвати суспільству зміни і результати.

Ні у кого немає сумнівів, що до досягнень уряду треба віднести завершення тіньових схем в системі реалізації газу. З 2004 року започаткована ця практика. З 2004 року зруйнована зв’язка транзит і вартість природного газу, який постачається Україні. З 2006 року це набуло моделей тотальної і практично всеохоплюючої корупції, коли там були замішані високі чиновники, їх сподвижники, ми з вами витримали тиск газом, тиск нападами бюрократичними, тиск інформаційної хвилі, яка проти нас була створена. І я пам’ятаю те знакове голосування уряду, коли ми ставили остаточну крапку на тіньових сферах, коли весь уряд одноголосно це підтримав, і практично, витримавши тиск, змінив всі пропорції. Це є дійсно уряд вольовий, і який жоден національний інтерес не продасть, не дай Боже, і не обміняє на свої власні преференції. Це той уряд, який готовий витримувати тиски, виклики світу, але не відступити від тієї останньої барикади, яка називається непохитним національним інтересом в кожній абсолютно частинці нашого урядового і суспільного життя. Це дійсно той уряд, який здатний ще багато зробити таких речей.

І коли сьогодні ведуть розмови деякі політики про переформатування коаліції, про те, що знову потрібно корупцію привести до влади, про те, що потрібно єднати Схід і Захід на основі приватних інтересів і суцільної корупції, ви знаєте, що такі розмови не просто ведуться, а кожен день застосовуються кроки по дискредитації уряду, по дискредитації демократичної коаліції, по створенню певних імплементованих груп в демократичну коаліцію, які намагаються її руйнувати.

Але я хотіла б, щоб ми з вами віддавали собі звіт, що такі уряди, як наш, кожен день до влади не приходять. Це є надбання, я б сказала, багатодесятилітньої боротьби демократичних сил в Україні. Це не наше надбання і не надбання окремих високопосадовців або секретарів. Це надбання країни. І нам треба зберігати це настільки, щоб уряд став тією фортецею стабільності, щоб він не реагував ні на які провокації, ні на які закиди, щоб ми стояли монолітно і непохитно і робили свою справу. А якщо хтось хоче, щоб наша демократична команда нагадувала не сильну, потужну національну родину, а сімейку Адамсів, то краще позбавитися від цих імплементованих політиків і певних груп, ніж руйнувати те, про що ми мріяли стільки десятиліть в Україні.

Я дійсно сьогодні, підводячи підсумки нашої стоденної роботи, хотіла б сто разів потиснути руку кожному урядовцю, в тому числі всім керівникам центральних органів виконавчої влади – податківцям, митникам. Я хотіла б сто разів в день нашого стодення їх обняти і сто разів побажати їм, щоб вони тримали таку позицію, щоб вони не відхилилися на жоден крок і щоб ми сто разів ще довели суспільству, що ми є та команда, на яку багато років чекало суспільство. Я хочу побажати всім вам наснаги, любові до України і трошки удачі в цьому бурхливому політичному морі. Дякую за увагу.

А тепер я хотіла б передати слово по 5 хвилин, тому що тільки я можу так безпримірно порушувати Регламент, я хотіла б на 5 хвилин надати кожному міністру слово для того, щоб ви донесли до суспільства головні ваші кроки, які вже зроблені, а саме головне – я хотіла б, щоб сьогодні суспільство почуло стратегію, що ми з вами не тактикою кожен день займаємося, а ми займаємося стратегією і ця стратегія буде очевидною з кожним місяцем нашому суспільству.

І, безумовно, з великим задоволенням я нагадаю слово Міністру фінансів, який є у нас законодавцем всіх фінансових змін і реформ, - В.М.Пинзенику.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2117